Diyarbakırlılar eskisini yeniletmeye yöneldi!

Diyarbakırlılar eskisini yeniletmeye yöneldi!
Alım gücünün yükselmesi kalaycılık mesleğini olumlu yönde etkiledi. Diyarbakır’da yeni tencere, tava, çaydanlık alamayan vatandaşlar, eskisini yeniletmeye yöneldi.

Diyarbakırlılar eskisini yeniletmeye yöneldi!

Diyarbakır’da kalaycılığın son ustalarından Veysi Ekinci mesleğini ayakta tutmaya devam ediyor. Ekonominin kötü gidişatı birçok meslek grubunu kötü etkilerken, kaybolmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer alan kalaycılığı olumlu yönde etkiledi.

diyarbakirlilar-eskisini-yeniletmeye-yoneldi

Gençler bu işi öğrenmek istemiyor

Kalay günlük hayatımızda mutfak araç gereçlerinden özellikle çaydanlık ve tencere takımlarının temizleme ve parlamasında kullanılıyor. Diyarbakır’da bu mesleğin son ustalarından Veysi Ekinci alım gücünün yüksek olmasından ötürü vatandaşı tencere ve tava benzeri araç gereçlerini kalaylatmaya yönelttiğini ifade etti. Kalaycılığı sürdürmek için çırak bulamadıklarını dile getiren Ekinci “Gençler bu işi öğrenmek istemiyor” dedi.

diyarbakirlilar-eskisini-yeniletmeye-yoneldi

Kalaycılığa rağbet artıyor

30 yıldır Diyarbakır’ın Sur ilçesinde kalaycı ustası olarak çalışan Veysi Ekinci vatandaşın son zamanlarda kalaycılığa rağbet gösterdiğini aktardı.

“Çaydanlık, cezve ve tencere tamiratı yapıyoruz. 30 yıldır burada aldığımız parçaları parlatıp temizlemesini yapıyoruz. Kaplama yapıyoruz, bununla beraber getirilen çanağın eksik bir tarafı varsa onu tamamlıyoruz. Çaydanlık ve tencere fiyatları yüksek olduğu için son zamanlarda genel olarak vatandaş tamirata yöneldi, rağbet şuanda çok fazla.

diyarbakirlilar-eskisini-yeniletmeye-yoneldi

“Yeni nesil bu işi öğrenmek istemiyor”

Her meslekte olduğu gibi kalaycılık mesleğinde de çırak bulmakta sıkıntı yaşadıklarını aktaran Veysi Ekinci yeni neslin bu işi öğrenmek istemediğini dile getirerek; “Bir tencere ve çaydanlığın ebadına göre fiyatı değişiyor ama 40 ile 60 lira arasında oluyor fiyatlar. Vatandaşlar bundan memnun kalıyor, bir çaydanlık takımına bin lira vermektense ortalama 140 TL verip yepyeniymiş gibi almak daha cazip hale gelmiş durumda. Ancak şuanda eskisi gibi bu işi öğrenmek isteyen çırak bulmak zor oluyor. Yeni nesil öğrenmek istemiyor” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.