Diyarbakırlılar PKK’nin fesih kararı için ne dedi?

AMİDA HABER - Ankara’da ‘Apocu’ olarak tanınan bir grup öğrencinin temelini attığı Kürdistan İşçi Partisi (PKK)), 27 Kasım 1978 yılında Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Fis köyünde Zoğurlu ailesine ait evde kuruluş kongresini gerçekleştirdi. Kongre sonrası Öcalan, grubun lideri olarak seçildi. İlk etapta bölgedeki bazı aşiretlerle çatışan PKK Türkiye’ye karşı ilk silahlı eylemini 1984 yılında gerçekleştirdi, 47 yıl devam eden çatışmalarda on binlerce kişi hayatını kaybetti, köyler boşaltıldı, on binlerce kişi farklı yerlere göç etmek zorunda kaldı.
Bahçeli’nin çağrısı
Geçtiğimiz yıl Ekim ayında MHP lideri Devlet Bahçeli’nin çağrısı üzerine başlayan süreç önemli bir aşamaya geldi. Abdullah Öcalan’ın çağrısı üzerine PKK 12. Kongresini toplayarak karar aldı. PKK, yaptığı açıklama ile silahlı mücadeleyi sonlandırdıklarını açıkladı. Türkiye bu tarihi çıkışı konuşurken, Diyarbakırlılar PKK’nin fesih kararını ve süreçten beklentilerini dile getirdi.
Diyarbakırlılara göre süreç yeni başlıyor
Yenişehir İlçesi’nde bulunan bir çay ocağında gelişmeleri televizyondan takip eden Diyarbakırlı Hacı Eroğlu şunları söyledi: “Bu süreçte devletin bir adım atması gerekir. Bu süreç iktidar, muhalefet, DEM Parti hepsi bir karar versin, Meclis'te bir komisyon inşa edilsin. Olumlu adımlar atılması için karar verilmesi lazım. Bugün suçsuz, sebepsiz zindanlarda insanlar var, onların bırakılması lazım. Bahçeli Öcalan’ın umut hakkında yararlanmasından bahsetti, bu hakkın tanınması lazım. Bunları görürsek daha çok mutlu oluyoruz. O zaman başarı olur. Bunlar olmadığı zaman tek taraflı ilerleme olmaz.”
‘Bir Kürt olarak hakkımı istiyorum’
Silah bırakma kararını memnuniyetle karşıladıklarını belirten Şeyhmus Demir ise, “Silahlar bırakıldı, bu çok güzel bir şey. Bu kente yaşayan bir Kürt vatandaş olarak hakkımı istiyorum. Anadilde eğitim istiyorum. İstanbul, İzmir'e gittiğim zaman insanlar Kürtçe tabela astığı zaman saldırı yapılıyor. Biz bunları gördük. İnşallah bunları kaldırırlar. Kürtlerin meşru haklarını vermeleri gerekir.”
‘Çok duygulandım, çok sevindim’
Televizyon başında PKK’nin fesih kararını dinleyen Sadık Caymaz’da, “PKK’nin fesih kararı alması bizi çok memnun etti. Bizi çok duygulandırdı. Bu bizim öncelikli bir teminimizdir. Bu bizim istediğimizdir. Herkesin özgürlüğüne kavuşmasını istiyoruz. Şimdi dağdaki insanlarımız, cezaevinde dört duvar arasındaki insanlarımızın bir an önce özgürlüğüne kavuşmasını istiyoruz. Türkiye’nin rahat bir nefes almasını istiyoruz. Batıdaki insanlarımız nasıl bir hak hukuka özgürlüğüne sahip ise biz de bunun hak hukuka sahip olmasını istiyoruz. Artık ülkemizde içimizdeki savaş olmasını istemiyoruz. Çünkü ekonomi kötü. Her şey savaşa gidiyor, uçaklara gidiyor, köy koruculara gidiyor. Onun için Türkiye’de geleceğimizde çok sıkıntıdayız. Bundan sonra rahat bir nefes almasını umut ediyoruz.
‘Rahat nefes alacağız’
Batı'daki insanların hak ve hukuku neyse biz de bu hakkın olmasını istiyoruz. Öncelikle cezaevindeki insanlarımızın bir an önce tahliye olmasını istiyoruz. Bir an önce özgürlüğün kavuşmasını istiyoruz. Öncelikli temelimiz de budur. İnsanın özgürlüğü için biz her şeyimizi koyduk ortaya. Allah'ımıza şükür ediyoruz. Evet biraz geç oldu ama hiçbirşey için geç değil. Artık biz rahat bir nefes alacağız” ifadelerini kullandı.
‘Dedelerimiz birlikte askerlik yapmış’
Diyarbakır’ın renkli simalarından Kemal Tosun (Xale Kemal)’da şunları söyledi, “Kurban olayım, silah bırakma kararı çok iyi oldu, çok mutlu olduk. Çocuklar ölmesin, hiç kimse ölmesin. Gerçek bir barış olsun. Bu bayrağın altında yaşıyoruz. Dedelerimiz askerlik yapmış, babalarımız yapmış, biz yapmışız, çocuklarımız yapmış. Yani bu nedir? Bu nedir kardeşim ya?” ifadelerini kullandı.
Kararı televizyondan duyan yaşlı bir kadın ise, “İnşallah Allah bu meseleye bir su döker. İnşallah bu süreç sorunsuz geçer” dedi.
Kamera: Serhat Yetüt
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.