Dönere çiğ takviye: Diyarbakır’da yetkili isim konuştu

AMİDA HABER - Tavuk döner hem ekonomik hem de pratik olması nedeniyle Türkiye’de en çok tüketilen fast food ürünleri arasında yer alıyor. Ancak son zamanlarda art arda yaşanan gıda zehirlenmesi vakaları, tavuk dönerin güvenliği konusunda ciddi endişelere yol açtı. Geçtiğimiz günlerde Kocaeli’nin Körfez ilçesinde tavuk döner yedikten sonra zehirlenen 648 kişi hastaneye başvurdu. Olayla ilgili başlatılan soruşturmada işletme sahibi 2 kişi tutuklandı. Bu gelişme, kamuoyunda büyük yankı uyandırdı ve ardından farklı şehirlerden tavuk dönerle ilgili çeşitli şikayetler gelmeye başladı.
‘Zehirlenme vakasıyla karşılaşmadım’
Amida Haber’e konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen bir dönerci esnafı, “Yıllardır bu işi yapıyorum, şimdiye kadar zehirlenme vakasıyla karşılaşmadım. Burada en önemli konu etin taze olması. Dünden kalan etin üzerine yeni et konulursa sorun çıkar. Ama her ikisi de tazeyse sorun olmaz. Asıl dikkat edilmesi gereken yoğurt ve süt gibi katkı maddeleridir. Zehirlenmenin temel nedeni bunlar olabilir” dedi.
‘Sağlık sorunlarına yol açar’
Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Veysi Ülgen ise çiğ etle temasın ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti: Dr. Veysi Ülgen, “Bu şekilde hazırlanan dönerlerden enterit vakaları çıkabilir. Etler denetimden geçmiyorsa parazit ve larva riski taşıyabilir. Türkiye’de parazitlerin geneli dönerlerden insana bulaşan hastalıklardır. Dönerler kişiyi zehirlemeyebilir, öldürmeyebilir ama sağlıksız bir birey haline getirir iyi pişmemiş, sağlıklı pişmemiş bütün etlerde parazit hastalıklar bulaştıracak. Parazit hastalıkları öldürmez ama kişi sağlıksız olur. Çocukların gelişimini etkiler. Erişkinlerde gelişimini etkiler. Kronik hastalarda sinir sistemi rahatsızlıklarına, emilin bozukluğuna, vitamin eksikliği, kansızlığa neden olur. Parazitler hastalıklar gelişimine zemin hazırlıyor” diye konuştu.
‘Denetimler sıklaştırılmalı’
Aile hekimi Dr. Kemal Noyan da etin mutlaka iyi pişirilmesi gerektiğini vurguladı: “İyi pişmemiş et, bağırsak parazitlerine yol açabilir. Ayrıca dönerin kapalı ve hijyenik bir ortamda hazırlanması ve uygun sıcaklıkta sunulması gerekir. Bu konuda belediyelere büyük görev düşüyor. Denetimler sıklaştırılmalı, açıkta satılan gıdalar engellenmelidir.”
‘Sorun oluşturmaz’
Diyarbakır Lokantacılar, Kebapçılar ve Tatlıcılar Esnaf Odası Başkanı Haşim Elkaan, “Diyarbakır’da 900 esnafımız var. Bunlardan 200’e yakını dönerci. Şu ana kadar dönerlerle ilgili herhangi bir şikâyet almadık. Gün içerisinde pişirilen etin üzerine çiğ et koyanların oranı yüzde bir bile değildir. Bu durum da ancak çok yoğun ve zor zamanlarda yapılıyordur. Dünden kalan etin üzerine yeni et konulması sağlık sorunlarına yol açabilir; fakat aynı gün içerisinde pişirilen etin üzerine tekrar et konulursa bu bir sorun oluşturmaz. Tavuk döner zaten ekonomik ve çok tüketilen bir yemektir, bu nedenle ertesi güne kalmaz” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.