Ekonomik sıkıntılar yöresel kıyafeti de vurdu; Esnaf yok olmak üzere!

Ekonomik sıkıntılar yöresel kıyafeti de vurdu;  Esnaf yok olmak üzere!
Doğu ve Güneydoğuda Düğün sezonu olmasına rağmen kiras, fistan ve şalvar olarak bilinen yöresel kıyafetler, ekonomideki sıkıntılar yüzünden eskiye oranla aynı ilgiyi göremiyor. Yöresel kıyafet esnaflarından olan Muhammed Emin Orak, yüksek fiyatlar nedeniyle iş yapamadıklarını söyledi. İnsanların internetten sipariş vermelerinin de kendilerini çok olumsuz etkilediğini söyleyen Orak, “Esnaflar nerdeyse yok olmak üzere. Maddi sıkıntılar yanı sıra internette sipariş verilmesi bizi çok olumsuz etkiledi. Giyim se

Süleyman Aydın / Hamza Özçelik

Türkiye’de son bir yılda her şeye zam geldiği gibi yöresel kıyafetlere de geldi. Başta Diyarbakırlıların olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin vazgeçilmezi olan yöresel kıyafetler, ekonomide artan fiyatlardan dolayı alıcı bulmakta zorlanıyor. Ekonomideki dalgalanmalar hem vatandaşı hem de esnafı çok etkiliyor. Artan fiyatlardan sonra esnaflar satış yapamaz hale geldi. Eskiden günde 3 tane sattıkları yöresel kıyafetleri şuanda haftada 3 bile satamaz hale gelmiş durumda. Müşteri bulmakta zorlanan esnaflar fiyatların 2 katına çıkmasından dert yakınıyor. Yöresel kıyafet esnaflarından olan Muhammed Emin Orak, eskiden en yüksek fiyat 400 lira iken şimdilerde bu fiyatın 1500 liraya kadar çıktığını söyledi.

‘Eskisi gibi satış yapamıyoruz’

Yıllardır bu sektörde olduğunu belirten Emin Orak, eski yıllara göre satış yapamadıklarını belirterek, “6-7 yıldır bu işin içindeyim. Yöresel kıyafetlere eskiden daha çok ilgi vardı. Son zamanlarda ki zamlardan dolayı fiyat yükseldi ilgi azaldı. Önceden gündü 3 tane satarken şuanda haftada 3 tane satabiliyoruz.  Eskiden en yüksek fiyat 400 lirayken şuanda 1500 lira. Nevroz zamanlarında, bayramlarda ve düğün arifelerinde yoğunluk ve ilgiyi o zamanlar oluyor. Gençler çok ilgi gösteriyor. Bizde onların bu ilgileri karşısında farklı modeller üretmeye çalışıyoruz. Gençlerin en çok tercih ettiği modeller sorani ve çeyrekli modeller. Yaşlı vatandaşlarımız genellikle kalıplı oldukları için hazır elbiseden çok parça alıp diktiriyorlar” dedi.

‘Kirayı tercih etmiyoruz’

Kiraya pek sıcak bakmadıklarını söyleyen Orak, “Biz pek fazla kiraya sıcak bakmıyoruz, kiradan daha çok kıyafetleri satıyoruz. Bağlar, sağlık ocağı tarafı daha çok kiralıyorlar. Biz bir elbiseyi bin liraya satıyoruz, Onlar ise 600 kiralıyorlar, vatandaşlar aslında biraz daha üstüne katıp alabilirler ama onlar kiralamayı tercih ediyorlar ” diye belirtti.

‘İnternette sipariş verilmesi bizi çok olumsuz etkiledi’

Özellikle insanların internetten sipariş vermelerinden dolayı kendilerini çok olumsuz etkilediğini söyleyen Muhammed Emin, “Son dönemlerde ki maddi sıkıntılar var. Enflasyon ve fiyatların birden artışından dolayı, bin liraya sattığımız elbise 3 -4 bin lira olmuş durumda. Hem çarşı esnafı sıkıntılı hem de vatandaşlarımız sıkıntılı. Esnaflar nerdeyse yok olmak üzere. Maddi sıkıntılar yanı sıra internette sipariş verilmesi bizi çok olumsuz etkiledi. Giyim sektörü olarak zor durumdayız” ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.