Emniyete verilen park alanı için 'yürütmeyi durdurma' kararı

Emniyete verilen park alanı için 'yürütmeyi durdurma' kararı
Diyarbakır 2’nci İdare Mahkemesi, Seyrantepe semtinde imar planı değiştirilerek İl Emniyet Müdürlüğü'ne verilen parseller için "yürütmeyi durdurma" kararı verdi.

Emniyete verilen park alanı için 'yürütmeyi durdurma' kararı! Diyarbakır 2’nci İdare Mahkemesi, Seyrantepe semtinde imar planı değiştirilerek İl Emniyet Müdürlüğü'ne verilen parseller için "yürütmeyi durdurma" kararı verdi.

Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesine bağlı Seyrantepe semtinde bulunan 25 ada 38 ve 42 nolu parseller, 3 Mart 2023 tarihinde "Park ve plansız alan" olmaktan çıkarılarak, "Resmi kurum ve ağaçlandırılacak alan" olarak düzenlendi. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın parsellerin imar planını emniyet binası yapımı için değiştirmesi itirazları da beraberinde getirdi. TMMOB'ye bağlı Şehir Plancıları Odası Diyarbakır Şubesi (ŞPO), imar değişikliğine karşı "yürütmenin durdurulması" ve "imar planının iptali" talepleriyle 13 Mart’ta başvuruda bulundu.

Emniyetten 'güvenlik' bildirimi

Başvuru sonrası Diyarbakır 2’nci İdare Mahkemesi'ne bildirimde bulunan Emniyet Genel Müdürlüğü, kentte geçmiş yıllarda emniyet binalarına dönük bombaları saldırıları hatırlattı. Müdürlük, kentteki TEM Şube Müdürlüğü yerleşkesinin "uygun lokasyon içerisinde bulunmadığını" ileri sürerek, yeni bir yerleşim planının hazırlanması gerektiğinin teftiş raporlarında geçtiğini kaydetti.  Bildirimde, Narkotik, KOM ve Asayiş Şube Müdürlüğü ile TEM Şube Müdürlüğü'nün bir arada olacağı İl Emniyet Müdürlüğü ek hizmet binası yerleşkesi yapılması için söz konusu parsellerin "uygun" olduğunu belirtti.

Yürütmeyi durdurma kararı

Diyarbakır 2'nci İdare Mahkemesi, ŞPO'yu haklı bularak, 14 Haziran'da "yürütmenin durdurulması" kararı verdi. Kararda bilirkişi raporuna işaret edilerek, hazırlanan imar planında 17 bin 810,54 metrekare açık ve yeşil alanın eksildiği tespitine yer verildi.   Oy birliğiyle alınan kararda, planın "şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığı" belirtildi.  Kararda, planda "hukuka ve mevzuata uygunluk bulunmadığı" vurgulanarak, "Öte yandan, dava konusu plan değişiklikleri uyarınca yapılacak uygulamaların telafisi güç veya imkansız zararlara sebebiyet verebileceği de açıktır" denildi.   Kararda, itiraz yolu ise açık bırakıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.