Fatih Mahalle Muhtarından yetkililere çağrı; Okul sayımız yetersiz!
Berivan Kılıç / Hamza Özçelik
Diyarbakır’ın Bağlar ilçesine bağlı Fatih Mahallesinde, yaşanan sosyo-ekonomik sıkıntılar ve çeşitli nedenlerle 2007 yılında 24,839 olan nüfus, 2023 yılında 10 bin gerileyerek 14.789’ düştü. 6 Şubat 2023 Maraş merkezli depremin getirdiği yıkımla oturulmaz hale gelen binaların terk edilmesi, mahallede nüfusun düşmesinde oldukça etkili oldu. Bir dönem uyuşturucu ve hırsızlık batağında olan mahalle, Emniyet Genel Müdürlüğünün yaptığı çalışmalarla düşürüldü. Birçok sorunun yaşandığı mahallede eğitim öğretim gören öğrenciler için, okul eksikliğinin olması büyük bir sorun haline geldi. İlkokul ve lise olmak üzere toplam dört okulun olduğu mahallede, çevre mahallelerden gelen öğrencilerin de yerleşmesiyle okul sayısını yetersiz bulan Mahalle muhtarı Davut Yurtçu, mahalledeki okul sayısının arttırılmasını talep etti. Muhtarlığa seçildiği dönemden bu yana birçok çalışma yapan Yurtçu ilk olarak mahallenin alt yapı sorununu çözdü.
‘Burada ekonomik durum çok düşük’
Mahallenin Bağların en eski mahallelerinden bir tanesi olduğunu kaydeden Muhtar Davut Yurtçu, “Muhtar olduğum zaman mahallenin nüfusu 30 binin üzerindeydi. Yaşanan son durumlarla zorunlu göçten ve çeşitli sebeplerden dolayı şuanda bu nüfus 14 bine düştü. Burada ekonomik durum çok düşük, buradaki insanların geneli yazın mevsimlik işçi olarak çalışıyor. Kamu kurumunda çalışan kişi sayısı çok az. Muhtarlığa yeni başladığım zaman alt yapı ve elektrik sıkıntısı baş gösteriyordu. Benim dönemimden bu yana mahallede alt yapı sorunları genel olarak tamamlanmış durumda. DEDAŞ’ın çalışmalarıyla 13 tane trafosu olan mahallede 27 tane daha trafo yaptırdık. Genel olarak çeşitli kurumlardan insanlarımıza sosyal yardımlarda bulunmaktayız, işsiz olan halkımıza elimizden geldiğince çeşitli iş kurumlarında iş bulmaya çalışıyoruz. Depremin getirdiği olumsuz koşullar sonucunda metruk hale gelen binaların yıkılmasını talep eden Davut Yurtçu, mahallesinde bulunan okullara gelen öğrenci sayısının yaklaşık 13-14 bin olduğunu ifade ederek, mevcut okulların yetersizliğini dile getirdi” dedi.
‘Mevcut okul sayısı mahalleye yetmiyor’
Şuanda en büyük sıkıntılarının depremle beraber oluşan harabe binalar olduğunu kaydeden Davut Yurtçu şunları kaydetti;
“Mahallede uyuşturucu büyük bir sorun teşkil ediyor. Emniyet uyuşturucu konusu üzerinde oldukça durmakta, ama tamamen bitirilemedi. Depremden sonra oluşan metruk binaların yıkılması bizim için daha iyi olur. Birkaç tane okulumuz var ama bunlar bizim mahallemiz için yeterli değil, yıkılan okulların yerine bir an önce yenisinin yapılmasını talep ediyoruz. 4 tane okulumuz mevcut. Çevre mahallelerden öğrenciler bu okullara geliyor ve yaklaşık 13-14 bin tane öğrencimiz var, okul sayısı bize yetmemektedir.”
‘Kentsel dönüşüm istiyoruz’
Dar sokaklardan oluşan Fatih Mahallesinde, meydana gelecek bir faciada araçların mahalle arasına giremeyeceğinin altını çizen Yurtçu, kenstel dönüşüm istediklerini vurguladı. Yurtçu, “Mahallemin kentsel dönüşüme girmesin isterim. Allah göstermesin bir sokakta yangın olduğu zaman itfaiye bu dar sokaklara giremez, bir ambulans yine bu sokaklardan çok zor geçer, alt yapıyla ilgili bir sıkıntı olduğu zaman yeteri kadar hizmet verilemiyor bu yüzden kentsel dönüşüm istiyorum” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.