Güneydoğu Ekspres, 21 yaşını kutladı

Güneydoğu Ekspres, 21 yaşını kutladı
 Muhabir
Diyarbakır’da yayın yapan Güneydoğu Ekspres Gazetesi, kuruluşunun 21. yılını kutladı.

AMİDA HABER - Demir Otel’de düzenlenen etkinliğe, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, eski HDP Milletvekili Ahmet Yıldırım, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Mustafa Fidan, DESOB Yönetim Kurulu Üyesi Cemil Değirmenci, TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Akyıl, DİKAD Başkanı Müzeyyen Kaya, DİSİDER Başkan Yardımcısı Mesut Altın, İnşaat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı ve Diyarbakır İKK Sekreteri Mahsum Çiya Korkmaz, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Bölge Müdürü Fikret Dişlioğlu, BİK Diyarbakır Müdürü Ali Nuhoğlu, Diyarbakır Valiliği Basın Müdürü Hasan Kutay, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Felat Bozarslan, Halk TV Sunucusu Gözde Şeker, yerel gazetelerin imtiyaz sahipleri, çok sayıda gazeteci, iş insanı ve STK temsilcisi katıldı.

Hüsnü Pervane: Amacımız tarafsız bir yayın yapmak

husnu-pervane.jpg

Açılış konuşmasını yapan Güneydoğu Ekspres Gazetesi İmtiyaz Sahibi Hüsnü Pervane, daha önce gazete kuruluşunda yer alan isimleri sıralayarak teşekkür etti. Pervane, “Bundan önce ve şimdi çalışan arkadaşlarımıza, bu gazetede emeği geçmiş, baskısında, editörlüğünde, muhabirliğinde hem yerelde hem ulusalda birçok yeri temsil etmiş tüm gazeteci arkadaşlara yaptıkları katkıdan dolayı teşekkür ediyorum. Tabi ki basın bir devlet için, bir ülke için aslında insanlık için çok önemli bir husus. Özellikle hukuk devletlerinde basının üçüncü göz ve kamuoyuna, vatandaşla birbirine ulaşma noktasında, sorunların çözümü noktasında ve olan biteni görmeleri açısından önemli bir yeri vardır. Haberlerimizi alıp kullanan ulusal basındaki arkadaşlara teşekkür ediyoruz. Yerelden ulusala evrensellik ilkesini burada yapmaya çalışıyoruz. Bizim çizgimiz net, doğru, tarafsız ve ilkeli bir yayın amaçlıyoruz” dedi.

GGC Başkanı’ndan sahiplenme mesajı

whatsapp-image-2024-09-22-at-13-35-29.jpeg

Ardından konuşan Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti (GGC) Başkanı Felat Bozarslan, “Öncelikle Güneydoğu Ekspres Gazetesi’nin 21. yılını kutluyorum” dedi. Güneydoğu Ekspres Gazetesi’nin çıktığı süreçteki siyasi atmosfere dikkat çeken Bozarslan, “Engellemeler ve baskılara karşı bir direnç oldu. En nihayetinde 21 yaşına geldi ve kutluyoruz. Umudum odur ki yerel medyamız daha da güçlensin. Bugün yerel basının çok büyük sorunları olduğunun farkındayız ama aşılamayacak bir şey değil. Hep birlikte yerel medyamızı ayakta tutabiliriz” dedi.

‘Yerel basın kentin nefesi’

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanımız Mustafa Fidan, misafirleri selamladıktan sonra “Basının değerli arkadaşları hepsi burada. Haberleri sizlerden alıyoruz. İyisiyle kötüsüyle. Basın her zaman iyi bir şey. Bir kentin tanımına her zaman ihtiyaç var. Teşekkür ediyoruz, nice mutlu yıllara diyoruz dedi.

Mehmet Kaya: Yerel basınımız çok başarılı

mehmet-kaya.jpg

Daha sonra konuşan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, “Çok büyük sıkıntılarla, tarafsız, bağımsız bir gazete için gösterilen çabaları iyi hatırlıyorum. Naci Sapan gazeteyi kurarken ‘gazetecilik yapacağım’ dedi ‘yoksa ben ayrılırım’ dedi. Ama doğrusu gazeteyi de çok da kötü kullanacak ellere bırakmadı. Yerel basın, bir sivil toplum faktörü olarak çok çok önemli. Bunu en bilen de bizim yerel basın. Çünkü hızla, özellikle ulusal basında sesimizi duyurmak konusunda sorunlar yaşıyoruz. Tabi ki Diyarbakır her anlamda sivil toplum anlamında olsun kendine özgü koşulları olan bir kent. Basın da aynı özelliği taşıyor. Birçok ile gidiyoruz. Oradaki yerel basınla sohbet ediyoruz, gerçekten Diyarbakır’da yakalanan çizginin çok ok önemli olduğunu görüyoruz. Bizim yerel basın gurur duyulacak, başarılı bir yerel basın. Bu yerel basının ayakta durması için dönem dönem basın temsilcilerimizle sohbetler ediyoruz. 21 yıl çok önemli, birçok yerel basın var ama bir çizgiyi tutturarak çalışmak önemli. Böyle bir kadro oluşturmak ve böyle bir kadro üzerinden haber servis etmek gerçekten çok zor. Gazetenin sahibi Hüsnü kardeşimi tebrik ediyorum. 21 yıl boyunca bu çizgiyi tutarak ve güçlenerek çıkmak herkesin harcı değil. Bu anlamda Güneydoğu Ekspres’i tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.

Gözde Şeker de katıldı

Ardından konuşan Halk TV sunucusu Gözde Şeker, yerel medyanın önemine dikkat çekerek, şunları söyledi: “Diyarbakır’da yaşanılan Ankara’dan İstanbul’dan bakarak anlaşılamaz. Anlaşılan şey de gerçek olmaz. Keşke İstanbul’dan, Ankara’dan gazeteciler gelmese de burayı bilen gazetecilerin yazdıklarından çizdiklerinden anlamaya çalışsalar. Çünkü çok zaman böyle yapılmıyor. Ankara’da, İstanbul’da basılan gazetelere baktığımızda hepsinin manşeti aynı. Tek bir elden servis edilmiş ama bakıyoruz yerel gazetelerde bambaşka bir gerçeklik var. O yüzden özellikle sabah kuşağı yaparken bölgede yerel gazetelere yer vermeye gayret ediyoruz. Davetiniz için teşekkür ediyorum. Daha nice 21 yıllara.”

‘Gazeteciler çok bedel ödedi’

Eski HDP Milletvekili Ahmet Yıldırım da basın üzerindeki baskılara dikkat çekti. Yıldırım, şunları söyledi: “Herkesin emeklerine sağlık. Son 30 yılda özgür basın geleneği ağır bedeller ödedi. Sadece gerçeği halka ulaştırmanın bile bazen canıyla bedel ödemeyle eş değer olduğu bir coğrafyanın insanlarıyız. Bu görevi icra edenler yıllarca cezaevi, sürgün işkenceyle hatta bunu bedelini canıyla ödemiş olmanın bilinciyle hareket ettiler. Bir gün bunun bedelinin canları olacağını bilerek çalıştılar. Bu temelde 32. ölüm yıldönümü olan Ape Musa şahsında bütün özgür basın geleneği içinde hayatını kaybetmiş olanları saygıyla anıyorum. Yerel yayıncılığın önemi çok büyük. Yandaş medya kavramına karşı yerelin gücünü yansıtan ve yerelden haberin kaynağıyla temas ederek bu işi icra edenlerin emeklerinin çok değerli olduğunu ifade etmek istiyorum. Yerel basın çok uluslu şirketlerin, büyük süper marketler karşısında küçük bakkaliyelerin direnişine benzetirim. Başta Güneydoğu Ekspres’in emekçileri olmak üzere Diyarbakır’ın ve bölgenin bizzat haber kaynağına temas ederek ve bizzat haber içeriğini kendisi üreterek dünyaya ulaştıran Güneydoğu Ekspres ve Diyarbakır yerel basının emeklerine sağlık.”

Sezgin Tanrıkulu kutladı

sezgin.jpg

Ardından konuşan CHP Diyarbakır Millercekili Sezgin Tanrıkulu, ulusal medyanın kendisine uyguladığı sansüre dikkat çekti. Tanrıkulu, konuşmasında şunları söyledi: “32 yıl önce buradan aramızdan ayrılan büyüğümüz bilge insan Ape Musa’yı bir kez daha burada anıyorum ve Anter Anter’i rahmetle anıyorum. Birçok gazeteci arkadaşımız burada toprağa düştü, yaşamını yitirdi. Buraları terk etmek zorunda kaldı. Birçoğu cezaevine girdi. Gazetecilik her meslekten daha zor. Güneydoğu Ekspres’i bugüne taşıyan bütün arkadaşlarımı kutluyorum.”

Geceye ünlüler mesaj gönderdi

Kutlamaya katılamayan DEM Parti Milletvekilleri Cengiz Çandar, Serhat Eren ve Ceylan Akça Cupolo, Sözcü TV Sunucusu Fatih Portakal, Rudaw TV sunucusu Hevidar Zana, İndependent Türkçe Genel Yayın Yönetmeni Nevzat Çiçek, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği Direktörü Veysel Ok, Sanatçılar Delil Dilanar ve Kardeş Türküler’den Vedat Yıldırım videolu mesaj göndererek, gazete çalışanlarına başarılar diledi.

Gece, sanatçıların sahne alması ve müzik eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.