İş yapamıyoruz!

İş yapamıyoruz!
Diyarbakır’da sabahın erken saatlerinde başlayan ve güneşin batımına kadar devam eden sıcaklıklar vatandaşları çok zorluyor.  Meteoroloji yaptığı açıklamada kronik rahatsızlıkları olanlar, yaşlılar ve çocukların 11.00 ile 16.00 saatleri arasında dikkatli ve tedbirli olmaları yönünde uyardı. Normallerin üzerinde olan sıcaklıklar esnafları da olumsuz etkiliyor. Sıcaklar nedeniyle iş yapamaz duruma gelen kent esnafı,  “Diyarbakır çok yüksek sıcaklıklar var. İklim değişikliği var gibi güneş mi dünyaya yaklaşıyo

Damla Türk / Berivan Kılıç / Hamza Özçelik

Meteoroloji 15’inci Bölge Müdürlüğü 25 Ağustos'a kadar bölgede sıcaklığın mevsim normallerinin 6 ile 10 derece üzerinde seyredeceğini açıkladı, kronik rahatsızlıkları olanlar, yaşlılar ve çocukların 11.00 ile 16.00 saatleri arasında dikkatli ve tedbirli olmaları yönünde uyardı. Termometrelerin 51 dereceyi gösterdiği Diyarbakır son yılların en büyük sıcaklığını yaşıyor. Basra sıcaklarının etkisi altında olan Diyarbakır'da bunaltıcı hava devam ediyor.

ESNAF İŞ YAPAMIYOR

Diyarbakır’da mevsim normallerinin üstünde seyreden sıcak havalardan dolayı vatandaşlar gündüz dışarı çıkmayı tercih etmiyorlar. İnsanlar sıcaktan dolayı dışarıya çıkamayanınca esnaflar da iş yapamaz oldular.  Yıllardır kuruyemiş esnaflığı yapan Tayfur Birtane, sıcaklıklar nedeniyle satış yapamadıklarını söyledi. Mecbur olmadıkça dışarıya çıkılmamasını kaydeden Birtane, “Havalar çok sıcaktır. Sabahları geliyorum Kıvanç Tatlıtuğ gibiyim, akşam eve gidiyorum Demba ba gibiyim. Güneşte piştik. Temmuz ayında yağmur yağsın diye dua ettik ama sadece bir gün yağdı. Ben hayatımda böyle bir sıcaklık görmedim. Sıcaklıklar satışlarımızı da etki ediyor. 45 yaş üstü ve çocuklar kesinlikle 5’e kadar evden çıkmasın. Çıkanlar da yanlarına şemsiye alsınlar” dedi.

 “SICAKLARIN SEBEBİ KÜRESEL ISINMA”

Yaşanan yüksek sıcakları küresel ısınmaya bağlayan Kemal İhsan isimli esnaf ise şunları kaydetti;

“Halk olarak bizim yapacak pek bir şeyimiz yoktur. Gölge de bile çok terliyoruz. Böyle devam ederse durum iyi değil. Kuraklık ve susuzluk kapıda. Gelecek yıl daha sıcak olacak, kıtlık bile çıkabilir.  Yaşlılar ve çocuklar dışarıya çıkmamaya çalışsınlar, akşama doğru çıksınlar. Allah herkesin yardımcısı olsun.”

“KLİMA AÇIYORUM YİNE DE ÇOK SICAK”

Gün boyunca şehrin yoğun trafiğinde direksiyon sallayan taksi şoförü Kenan Yürür de, “Tüm memleket olarak yanıyoruz. Son zamanların en büyük sıcaklığını gördük. Çok sıcak ama maalesef bir elimizden bir şey de gelmiyor. Ben taksi şoförüyüm, arabada klima açıyorum yine de çok sıcak. Gölgeler zaten sıcak, güneşte yanıyoruz” diye konuştu.

“EKONOMİDEN DOLAYI SICAKLIKLARI UNUTACAK DURUMA GELDİK”

Diyarbakır’da sıcaklıkların çok yüksek seviyede olduğunu ifade eden Boran Yaşar, “İklim değişikliği var gibi güneş mi dünyaya yaklaşıyor ne oluyor anlamış değiliz. Havalar çok sıcak olduğu için maalesef maddiyatımıza da etki ediyor. Akaryakıt fiyatları uçtuğu için arabada klima açamıyorum. Açsam evime ekmek götüremiyorum. Evde klima var duvarda asılı duruyor. Ben klimaya bakıyorum klima bana bakıyor, elektrikten dolayı klimayı açamıyorum. Sıcaklıklar artık bizi etkilemiyor. Ekonomiden dolayı sıcaklıkları unutacak duruma geldik. En büyük sorunumuz sıcaklık değil, en büyük sorunumuz ekonomi ve geçim sıkıntısı” ifadelerini kullandı.

‘AVM’LERE ALIŞVERİŞ İÇİN DEĞİL KLİMALAR İÇİN GİDİYOR’

Diyarbakır’da kuzen olan ve henüz 13 yaşında olan İrfan Arslan ve Rıdvan Arslan sıcaklıklarla ilgili düşüncelerini aktardı. İrfan Arslan şunları söyledi; “Sadece Diyarbakır’da veya Türkiye’de değil bütün dünyada sıcaklık var. Dünyanın en büyük sorunu bence küresel ısınma. İnsanlık küresel ısınma için hiçbir önlem almıyor. Önlem almadığı gibi dünyayı kirletmeye devam ediyor. Bizi iyileştirecek en büyük etken insanları küresel ısınma ile ilgili bilinçlendirmek. Sıcaklıklarla ilgili şuanda elimizde yapacak pek bir şey yok ama bu sorunun ilerlememesi için her şey elimizde. Dışarıya çıkmamamız lazım bu sıcakta, çıkan vatandaşlarımız da şemsiye yanlarında taşısınlar. İnsanlar AVM’lere alışveriş için değil klimalar için gidiyor.”

‘DÜNYAYI KURTARMAK İÇİN ÇOK DEĞİŞİK ŞEYLER YAPABİLİRİZ’

Rıdvan Arslan da, “Dünyayı kurtarmak için çok değişik şeyler yapabiliriz. Örneğin hiç parfüm kullanmayalım, mazot araçları bırakıp elektrik araçlara geçmemiz lazım, fabrika bacaları çok büyük sorun omlarında filtre takması lazım. Böylece küresel ısınmanın önüne geçebiliriz” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.