İşte Kangal Köpeği’nin Kürtçe isim hikayesi

İşte Kangal Köpeği’nin Kürtçe isim hikayesi
Sivas’ın Kangal ilçesinden ismini alan Kangal Köpeği’nin aslında Kürtlerin yaşadığı coğrafyada çobanlık için beslenen köpek olduğunu biliyor muydunuz? Kürtçede bu köpeğin bölgelere göre değişen ama aynı anlamı taşıyan ortak ismi var.

AMİDA HABER – Kangal köpeğini araştırmaya başlayanlar internet ortamında şu cümle ile karşılaşacaklardır: “Kangal ilçesine de adını verdiği düşünülen, Orta Asya’dan göç eden Kanglı (Kangar) Türk boyunun, göç ederken bu köpek ırkını da getirdiği düşünülür.” Oysa Türkçe Kangal olarak adlandırılan bu köpek cinsi aslında Diyarbakır’dan, Irak Federal Kürdistan Bölgesi’ndeki Erbil, Süleymaniye, Siirt’ten Bitlis’e, Hakkari’ye, oradan Kamişlı’ya, Kobani’ye, oradan Sine ve Mahabad’a kadar Kürtlerin çoban köpeği olarak beslediği bir köpek cinsi aslında. Küçükbaş hayvan besleyen her ailede bu köpek cinsi beslenir. Peki bu köpeğin Kürtçe ismi ne?

Süleymaniye ve Erbil'deki Kürtçe ismi

kangal-pistder2.jpg

Diyarbakır’dan, Bitlis’e kadar, Şırnak’tan Hakkari’ye kadar özellikle göçerlerin (Koçer) çoban köpeği olarak beslediği bu cinse Kuçikê Ber Derî bir başka değişle Berder deniliyor. Ancak Irak Federal Kürdistan Bölgesi’nin Süleymaniye ve Erbil kentlerinden, Duhok ve Zaho’ya uzanan bölgede ise Piştder deniliyor. Kuçikên Pişt Derî… Ev koruyan, kollayan anlamında kullanılıyor.

Araştırma yapılsın önerisi

kangal-pistder1.jpg

Sosyal medya hesapları üzerinden bu köpek cinsini paylaşan bir çok kişi köpeğin kendi yörelerinde nasıl adlandırdığını açıklıyor. Bir çok sosyal medya kullanıcısı Pıştder ya da Türkçe ismi ile Kangal Köpeği üzerinde araştırma yapılmasını önerdi. Akademisyenlerin köpeğin ilk beslendiği yerin neresi olduğu ve daha çok hangi toplumlar tarafından beslendiğine dair geniş araştırma önerisinde bulunan bazı kullanıcılar, “Özellikle bizim Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bu araştırma yapılmalı. Çünkü her köyde bu köpek cinsi var” değerlendirmesinde bulundu. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum