Kullanılmaz hale gelen tahtalardan süs eşyaları yapıyor!

Kullanılmaz hale gelen tahtalardan süs eşyaları yapıyor!
Ağabeyinin atölyesinde arta kalan mobilya parçalarını değerlendirerek geri dönüştüren Recep Fidan, kullanılmaz hale gelen tahtalardan süs eşyası yapıyor. Usta ellerde şekillenen tahtalar yerli yabancı vatandaş tarafından oldukça beğeniliyor.

Damla Türk / Berivan Kılıç

Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinde yer alan Darık isimli hediyelik eşya dükkanının ismi ve içindekiler, vatandaşlar tarafından oldukça ilgi çekiyor. Burada sadece fabrikasyon hediyelik eşyalar satılmamakla beraber, bir mobilya dükkanında arta kalan tahtalarla el yapımı tütsülük, anahtarlık ve sandık yapılıyor. Kullanılmayan tahtaları hediyelik eşyalara dönüştürüp değerlendiren Recep Fidan, tahtaların üzerine genelde Diyarbakır’a özgü kelimler ve cümleler yazarak insanların beğenisine sunuyor.  Ağabeyi ile beraber yola çıkan Fidan, “Ağabeyimle beraber bu yola girdik abim mobilya işinde çalışıyor arta kalan tahtalar oluyor bende bu tahtaları hediyelik eşyalara çevirip geri dönüştürüyorum” dedi.

DİYARBAKIR’A ÖZGÜ KEŞİŞLERİ YAZIYOR

Genelde ahşap üzerine yazım ve çizimler yaptığını vurgulayan Recep Fidan, şunları kaydetti;

“Ahşap tahtaları kullanıyorum. Abimin mobilya dükkanı var, kullanılmaz hale gelen tahtaları bir araya getirerek bu şekilde değerlendiriyorum. Tasarladığımız ahşap tahtaların üzerine Diyarbakır’a ait sözler yazıyorum. Buda genelde insanların ilgisini çekiyor. Bunu gören insanların yüzünde tebessüm oluşuyor. Güzel bir ambiyans oluşuyor. Diyarbakır’a özgü “kendime çay içiyem”, “kendime oturiyem”, “kendime geziyem” bunun yanında afrud, “hırnıkli” ve benzeri sözleri kullanıp yazıyoruz. Şairlerin sözlerini yazdığımız ahşaplarda oluyor. Abimle beraber bu yola girdik abim mobilya işinde bende mobilyada kullanılamayan tahtaları bu şekilde geri dönüştürüyorum. Şuan Ensar arkadaşımla beraber devam ediyoruz. Genel olarak sandık, tütsülük, anahtarlık ve çerçeve yapıyoruz. Bunların dışında işe yaramayan tahtaları da kesip biçerek düzenli bir hale getiriyoruz ve üzerine yazılar yazıyoruz. Bu şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz.”

BURADAN ELLERİ DOLU ŞEKİLDE AYRILIYORLAR

Daha çok Diyarbakırlı olup gurbette yaşayan vatandaşların tatillerde Diyarbakır’a gelince dükkana uğramadan geçmediğin aktaran Fidan, “Vatandaşların ilgisi tahtadan yapılan el emeği süs eşyalarına ilgisi büyük oluyor buradan elleri dolu şekilde ayrılıyorlar” diye konuştu.  Recep Fidan, “Bunlara talep baya var. Özellikle Diyarbakırlı olup başka ülke veya memleketlerde yaşayan insanlar buraya gelip bunu gördüğü zaman yoğun ilgi gösteriyor ve buradan elleri dolu şekilde ayrılıyorlar. Diyarbakırlı olmayanların da dikkatinin çekiyor çoğunun anlamını bilmeyip soranlar oluyor afrud, sısto nedir diye özellikle merak edip soranlar oluyor. Afrud mesela çok geveze demek sısto da zayıf cılız insanlara deniyor” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.