Mevsimlik tarım işçilerinin zorlu mesaisi!

Mevsimlik tarım işçilerinin zorlu mesaisi!
Diyarbakır’dan Sakarya’ya fındık toplamak için giden mevsimlik tarım işçileri, ev ekonomisine katkıda bulunmak için yaklaşık günde 12 saat ter döküyor. Şuanda fındık fiyatının üreticiyi kurtarmadığını ve nedenle yevmiyelerinde işçiyi kurtarmadığını vurgulayan tarım işçiler, “Sabahtan akşama kadar eğiliyor fındık topluyorsun, zor oluyor tabi bünye zorlanıyor. Yaklaşık 12 saat çalışıyoruz günlük 450 TL para alıyoruz” dedi.

İyi randıman alınması için bir yıl boyunca özen gösterilerek bakımı yapılan fındık, Sakarya’nın Kocaali ilçesinde bazı kesimlerde olgunlaşmaya başladı.  167 bin dekar dikili fındık arazisiyle fındık üretiminin önemli merkezlerinden biri olan Kocaali’de hasat zamanı başladı. Bazı üreticiler, olgunlaşan fındıkları toplamak için bahçelere girdi. Bununla birlikte Doğu ve Güneydoğu illerinden Kocaali’ne giden ve konaklama alanlarına yerleşen mevsimlik tarım işçileri de yoğun mesaiye başladı. Tarım işçileri sıcağın altında 450 liralık yevmiye için yaklaşık 12 saat boyunca ter döküyor.

“SABAH 8’DE BAŞLIYORUZ”

Fındık toplamak için Mardin’den, Kocaali’ne giden mevsimlik tarım işçisi Mahmut Başakçı, “Buraya mevsimlik işçi olarak geliyorum. Buraya geleli 1 hafta oldu. Sabah saat 8’de başlayıp akşam 7 gibi bitiriyoruz. Bahçe sahibinin bize sağladığı çiftlikte kalıyoruz. Sabah erkende başlıyoruz, akşama kadar çalışıyoruz tabii ki bünyeyi zorluyor. Fındık topluyor, çuval taşıyorum. Bu bahçede 21-22 kişi çalışıyoruz” dedi.

“BAZI YERLERDE 1 AY KALIYORUZ BAZI YERLERDE 45-50 GÜN KALIYORUZ”

Ev ekonomisine katkıda bulunmak için Diyarbakır’dan giden mevsimlik tarım işçisi Süleyman Başakçı, “Fındık zamanı geldi bizde Diyarbakır’dan buraya geldik. Bazı yerlerde 1 ay kalıyoruz bazı yerlerde 45-50 gün kalıyoruz. Şuanda fındık fiyatı üreticiyi kurtarmıyor bu sebeple yevmiyelerde işçiyi kurtarmıyor. Sabahtan akşama kadar eğiliyor fındık topluyorsun, zor oluyor tabi bünye zorlanıyor. Yaklaşık 12 saat çalışıyoruz günlük 450 TL para alıyoruz. Bir haftadır çalışıyoruz ve yaklaşık 35-40 gün daha burada çalışacağız” diye konuştu.

“GEÇEN SENEKİ REKOLTEYİ BEKLİYORUM”

Fındık üreticisi İrfan Öner ise, “Fındık rekoltesi güzel. Hasada normalde Ağustos’un 10-12’si gibi başlıyorduk bu sene biraz daha geç başladık. 18 Ağustos’ta hasadımıza başladık. Elimizden geldiğince tırmıklar ve üfleme motorlarıyla bir işi en hızlı şekilde yapmaya çalışıyoruz. Benim arazim temiz olduğu için tırmık ve üfleme motorlarıyla alabildiğim yerleri kolay bir şekilde almaya çalışıyor, kısa sürede çok iş yapmaya çalışıyorum. Bahçede fındık olgunlaştıktan sonra dalları silkeliyoruz, yere düşenleri topluyoruz. Daha sonrasında kuruması için güneş altına bırakıyoruz. Hasat süreci 30 ila 60 gün arasında değişebiliyor. Geçen sene aldığımız rekolteye göre bu sene bende fark oluşmadı. Geçen sene yaklaşık bir buçuk ton çıkmıştı, bu sene de aynı şekilde bekliyorum. Sakaryamız, en iyi fındık üretim sahalarına sahip” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.