Restore bekleyen Diyarbakır Peynirciler Çarşısı esnafı; Kendi sorunu kendi çözdü!
Hamza Özçelik / Berivan Kılıç
Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesinde bulunan Peynir Çarşısı yapılması planlanan restore çalışmaları Valiliğin ve Çarşıda bulunan esnafların anlaşmazlığı yüzünden bir türlü hayata geçirilmedi. Uzun yılladır restorasyon bekleyen çarşı esnafı, kendi sorunlarını çözmek için çalışma başlattı. Öncelikli olarak tarihi çarşıdaki sorunları tespit eden peynirci esnafı, daha sonra kendi aralarında para toplayarak bu sorunları bir bir çözmeye başladı.
Dönemin valisi: Modern çağdaş bir mekân olsun istiyoruz demişti
Dönemin Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, Peynirciler Çarşı’sının şuan ki görüntüsünün kentte yakışmadığını yeni projeyle çarşıyı modern ve çağdaş bir mekâna dönüştüreceklerini söylemişti. Peynir Çarşısını ziyarette bulunan Karaloğlu, “Ortak bir payda oluşturacağız, mağduriyet oluşturmayacağız. Burayı da hızlı bir şekilde yıkıp projesini gösterdiğimiz gibi yapılmasını kim istemez. Bunu elbirliğiyle İnşallah yapacağız. Burası vakıf arazisi, vakıflar gelir getiren yerlerden elbette ki kira geliri elde etmek isteyecektir. Ama çok ciddi bir maliyetinin olduğunda unutmayın. Çünkü şu anda sizin dükkânlarınızda buzdolabınız bile yok ama biz soğuk hava deposu olan iş yerleriniz olsun arzusundayız. İçerisinde sosyal mekânların olduğu, buraya gelen insanların oturup çayını kahvesini içebileceği modern çağdaş bir mekân olsun istiyoruz” demişti.
“Biz yazılı Garanti istedik vermediler bizde yıkılmasını istemedik”
Bunun ardından gözler çarşının ne zaman yenileneceğindeydi ama Vali Münir Karaloğlu yerine Diyarbakır Valiliğine Ali İhsan SU geldi ve peynirler çarşısı yenilenme projesinin ne olacağı merak konusu oldu. Özgür Haber olarak Çarşı esnaflarından Şaban Köse’ye yaşanan süreci ve son durumu sorduk. Valilikten kesin garanti istediklerini ama netice alamadıklarını belirten Şaban Köse, “Dönemin Valisi Münir Karaloğlu bize burayı yıkıp 3 katlı yapacaklarını altının depo, ikinci kat bizim dükkânlar en üst de kahvaltı salonları olacağını söylemişti. İlk başta hepimiz kabul ettik ama kendilerinden yazılı bir garanti istedik fakat kendileri kabul etmedi. Biz de sözlü olarak ikna olmadığımız için kabul etmedik ve zaten daha sonrası kendileri buradan gitti” dedi.
“Toplamda 80 tane dükkân var 40 tane yapacaklardı”
Valilikten 80 Dükkânınız var ama sadece 40’ı verilebilir teklifi karşısında hem şaşırdıklarını hem de diğer esnaf arkadaşları için kabul etmediklerini ifade eden Köse, “ Böyle bir teklif gelince bütün esnaflar birbirimizi tuttuk ve bunun adaletsiz olduğunu söyledik. Kendileri de dükkân sahipleri olanlara verileceğini fakat diğerlerinin ise vakfa devredileceğini kaydettiler ” diye konuştu.
“Ankara'dan para geldi”
Ankara'dan para geldiğinin iddia edildiğini ifade eden Şaban Köse, “Ankara’dan Bizim bu peynir çarşısı için paranın geldiğinin duyumunu aldık ama ne kadar doğru bilemiyoruz. Burayı restore etme konusunda 3 vali değişti ama sonuç aynı” diye ifade etti.
“Kendi imkânlarımızla yaptık her dükkân başı 20 bin aldık”
Çarşıda ki eksiklileri esnaf olarak halletmeye çalıştıklarını söyleyen Köse, ”Çarşı esnafı olarak önce çarşıda ki eksiklikleri belirledik daha sonra o eksikliler için dükkân başı 20 bin lira topladık. Başta çarşının üzerinde olan taban kısmında ki su sızıntılarını halletmek için tabanı yaptık. Diğer eksiklikleri de hallettik. Kendimizce esnafça eksikleri halledip şuanda böyle idare etmeye çalışıyoruz” dedi.
? ? VİDEO İÇİN TIKLAYIN ? ?
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.