Ribes Diyarbakır’da tezgahlarda yerini aldı

Ribes Diyarbakır’da tezgahlarda yerini aldı
Kürtçe adıyla Ribes olarak anılan uçkun-ışgın-dağ muzu Diyarbakır Sur’daki tezgahlarda yerini alırken, kilosu ise 150 liradan satılıyor.

Ribes Diyarbakır’da tezgahlarda yerini aldı! Kürtçe adıyla Ribes olarak anılan uçkun-ışgın-dağ muzu Diyarbakır Sur’daki tezgahlarda yerini alırken, kilosu ise 150 liradan satılıyor.

Kürtçe Ribes olarak bilinen uçkun Diyarbakır'daki tezgahlarda yerini aldı. Kilosu 150 liradan satılan Ribes’in halk arasında birçok yararının olduğu düşünülüyor.

Diyarbakır tarihi Sur ilçesinde tezgahlarda satılan Rıbes-Uçkun önemli faydaları olduğu biliniyor. Bilimsel adı ise “Reun Ribes” olan bitki kanser ile mücadelede şifa kaynağı olarak hücrelerin yenilenmesinde ve gelişmesinde yararının olduğu söyleniyor.

Bölge illerinde yayla muzu olarak adlandırılan Ribes, C vitamini açısından zengin olan besin ve A, B1, B2, E ve K vitaminlerini bünyesinde barındırıyor.

Kuzukulağıgiller familyasından gelen Ribes,  mayıs-haziran aylarında, 1000-4000 metre yükseklikte yetişiyor.  Boyu 40-150 cm civarına erişen Ribes-uçkun-ışgın, genellikle taze olarak tüketiliyor. Kivi tadını anımsatan bitki, yetiştirilen yöreler de meyve olarak biliniyor.

Özellikle lösemi kanserinin önlenmesinde ve tedavisinde faydalı olan Reun Ribes, polifenol açısından zengin olması ile de büyük önem taşıyor.

Şeker, tansiyon hastalıklarına da deve olan uçkun, afrodizyak özelliğine de sahiptir. Kabız gidermekte başarılı olmasının yanı sıra, astım, nefes darlığı, soğuk algınlığı, ishal, hemoroid, ülser gibi vakalara da iyi gelmektedir.

Grip, ateşli hastalıklar, böbrek rahatsızlığı, yorgunluk, uykusuzluk, stres gibi etmenlere de büyük yararı dokunmaktadır. Kan şekerini dengeleyen Ribes iştah açma özelliği ile de dikkat çekiyor. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlayan Ribes, salata olarak da tüketiliyor.

İçerdiği güçlü etkin maddelerden dolayı farmakolojik araştırmalarda oldukça popüler olan Ribes’in pişirildiğinde polifenol miktarı bakımından oldukça zengin olduğu gözlenmiştir.

Öte yandan, ışgından elde edilen ekstreler İran'da tip 2 diyabet tedavisinde farmakolojik araştırma konusudur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.