Sezgin Tanrıkulu hakkında fezleke hazırlanıyor
CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu hakkında “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini aşağılama” suçlamasıyla fezleke süreci başlatıldı.
AMİDA HABER - CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu hakkında, bir televizyon kanalındaki canlı yayında Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilgili sarf ettiği sözler nedeniyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç bir televizyon kanalına verdiği demeçte Sezgin Tanrıkulu hakkında başlatılan soruşturma kapsamında fezleke çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Fezleke hazırlandıktan sonra önce Adalet Bakanlığı’na daha sonra Cumhurbaşkanlığı’na iletilecek. Cumhurbaşkanlığı’ndan sonra ise hazırlanan fezleke Meclis’e gönderilecek.
CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu hakkında hazırlanacak fezlekenin Türk Ceza Kanunu'nun 301'inci maddesinde düzenlenen "Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin Kurum ve Organlarını Aşağılama" ve 216'ncı maddesinde düzenlenen "Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama" suçlarına dayandırıldığı belirtiliyor.
Dokunulmazlık süreci
Bir milletvekilinin dokunulmazlığının kalkmasıyla milletvekilliği düşmüyor, devam ediyor. Milletvekili maaşını alıyor ve diğer sosyal haklarından yararlanıyor. Tutuklanmamışsa Meclise gelerek yasama çalışmalarına da katılabiliyor. Bir vatandaş tutuksuz olarak nasıl yaşamını sürdürüyorsa milletvekili de o şekilde çalışma hayatına devam edebiliyor.
Ancak milletvekili hakkındaki ceza kesinleştikten sonra Genel Kurulda okunuyor ve o zaman milletvekilliği düşürülüyor.
Milletvekilinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına veya milletvekilliğinin düşmesine karar verilmesi halinde, Genel Kurul kararının alındığı tarihten itibaren 7 gün içinde ilgili milletvekili veya bir diğer milletvekili, kararın Anayasaya, kanuna veya İçtüzüğe aykırılığı iddiasıyla iptal için Anayasa Mahkemesine başvurabiliyor. Anayasa Mahkemesi, iptal istemini 15 gün içinde kesin karara bağlıyor.
Tanrıkulu ne demişti?
Sezgin Tanrıkulu TV100 canlı yayınında "TSK'nın yaptığı her şey eleştiriden azade değil. Biz milletvekiliyiz, bunları sorgularız. 15 köylüyü helikopterden atan TSK değil mi? Biz eleştirel yaklaşırız. Soru sorarız, doğru olup olmadığını sorarız, TSK üzerinden bu tür şaibelerin kalkması amacıyla bunu sorarız. 40 yılda her şeyi doğru yapsaydı Türkiye bu durumda olmazdı. AİHM kararı orada, 15 tane köylü, kim attı? Bu kadar köyü yaktı?" demişti. (Haber Merkezi)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.