SGK’dan ‘dürüm parası’ kadar gözlük desteği: Diyarbakırlılar mağdur

SGK’dan ‘dürüm parası’ kadar gözlük desteği: Diyarbakırlılar mağdur
 Muhabir
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) gözlük camı ve çerçeve için ödediği para sadece 137 TL. Diyarbakır’da bir gözlüğün fiyatı ise bin liradan başlıyor, gözlük kullanan hastalar mağdur.

AMİDA HABER - SGK, 2024 yılı için gözlük çerçevelerine yapılan katkı payını 37 lira 80 kuruş'tan 100 TL'ye yükseltti. İthal çerçeveler için bu rakam ise 70 TL olarak belirlendi. Cam ödemelerinde ise dip fiyat 9 lira 15 kuruş'tan yüzde 230 artışla 30 TL'ye çıkarıldı. Bunun yanı sıra gözlük çerçevelerinin yenilenme süresi 3 yıldan 2 yıla düşürüldü. 14 yaş ve altı çocuklar için daha kısa. Ancak bu değişiklik, vatandaşlara yeterli desteği sağlamıyor.

‘Destek oranı arttırılmalı’

numarali-gozluk.jpg

Diyarbakırlı vatandaşlar, SGK'nın belirlediği ödeme miktarlarının düşük olduğunu ve gözlüklerin yüksek maliyetleri karşısında yetersiz kaldığını belirtiyor. Dolaysıyla destek oranlarının daha da artırılmasını talep ediyor.

‘137 TL yemek yiyemiyorsun’

optik-gozluk-satin-almak.png

Amida Haber’e konuşan Enver Yılmaz, SGK'nın gözlük için sağladığı 135 TL'lik desteği eleştirerek şöyşe konuştu: Yılmaz: “Göz hastalığım değişkenlik gösterdiği için 2-3 yılda bir gözlüklerimi değiştirmek zorundayım. Son yıllarda çerçeve ve merceklere para ödemek zorunda kalıyorum. SGK’lı olmama rağmen SGK bir tam gözlük için sadece 137 TL ödüyor. Şu an en düşük (Çerçeveyle beraber) gözlük bin TL'den başlıyor. SGK'nın karşıladığı miktar ile çok düşük. 137 TL ile şu an bir yemek yiyemiyorsun” dedi.

‘Göz hastalığı olanlar mağdur’

numarali-gozluk-001.jpg

Sağlık güvencesi olan insanların tüm sağlık hizmetlerinden ücretsiz bir şekilde yararlanması gerektiğini vurgulayan Yılmaz” “Önceki yıllarda SGK’lı göz hastası biri 2 yılda bir kendine bir gözlük alabiliyordu. Fakat şu an alamıyor. Bu şekilde göz hastalarının mağdur edildiğini ortada. Zaten ekonomik zorluklar içinde insanlar. Özellik asgarî ücretliler ve emeklileri... Sağlık güvencesi olan insanların tüm sağlık hizmetlerinden ücretsiz bir şekilde yararlanması gerekiyor. Fakat gözüküyor ki göz hastalığı bulan insanlar kendi gözlüklerini kendi paraları ile almak zorunda kalıyorlar. Sağlık bakanlığının bu mağduriyete bir son vermesi gerekiyor” diye konuştu.

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.