Silvan’ın lezzetleri görücüye çıktı

Silvan’ın lezzetleri görücüye çıktı

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Ticaret Borsası, DESOB, Silvan Kültür Sanat Derneği ve Silvanlılar Derneği işbirliğinde Silvan Gastronomi Festivali'nin lansmanı yapıldı.

AMİDA HABER - 1800 yılında inşa edilen tarihi Aliağa Konağı bahçesinde düzenlenen lansman toplantısında yemekler, yakılan odun ateşinde pişirildi. Menüde süt danasından kavurma, Silvan Kutlik (Susamlı İçli Köfte) ve ekmek, pekmez ve cevizden yapılan cimilik tatlısı vardı. Ali Konağı Bahçesi’nde güneşli havada gerçekleşen toplantıya DTSO Başkanı Mehmet Kaya, DESOB, Ticaret Borsası, Silvan Kültür Sanat Derneği ile Silvanlılar Derneği yöneticileri katıldı.

silvan-festival.jpg

‘İki lezzette tescil aldık’

DTSO Başkanı Mehmet Kaya, bölgenin kültürel değerlerinin yanı sıra gastronomi ile ilgili önemli çalışmalar yaptıklarını anlattı. Daha önce oda olarak Türk Patent Enstitüsü’nden Coğrafi İşaret Tescili aldıkları Karacadağ pirincini Avrupa Birliği’nde de tescil ettiklerini ifade eden Kaya, “Karacadağ pirincini bir dünya markası yapacağız. Gastronomi, bizim soyut da somut kültürlerimizi bugüne aktaracak çalışmalar. Bizler için çok çok önemli. İşte görüyorsunuz Silvan'a özgü lezzetlerin bir kısmının coğrafi işareti alındı. Silvan’da yetişen endemik bitkilerin de lezzet kattığı Cibilik ve Silvan Kutlik’i (Susamlı İçli Köfte) bunlardan biri. Çok yakın bir sürede yine sizlerle beraber Diyarbakır'da Gastro İnovasyon Merkezi’nin açılışını yapacağız. O merkezin de en büyük amaçlarından biri tam da bu. Yani orada bu yemeklerin, tatların hem yapımı, tadımı ve ticaretini yapacağız. Silvan, İpek Yolu'nun önemli merkezlerinden biri. Bu yolu kullananlar buradaki gastronomiyi tatsın istiyoruz. Silvan binlerce yıllık tarihiyle bugüne maalesef yaşadığı olaylarla ihmal ile şimdi göç veren ilçe konumuna geldi. Bunu yeniden nasıl göç aldırabiliriz veya Silvanlı kardeşlerimiz burada yaşamlarını nasıl devam ettirebilirler düşüncesi içerisindeyiz” dedi.

'Kültürel mirasın açığa çıkmasını istiyoruz’

Silvan Kültür Sanat Derneği Başkanı Mehmet Aktarlı da, Silvan Gastronomi Festivali’nin startını verdiklerini söyledi. Amaçlarının Silvan’ın geçmişten bugüne kadar gelen, birkaç nesildir yapımı evlerde ve işletmelerde devam eden yöresel lezzetlerini, gastronomi kültürünü tanıtmak ve ilçe turizmine katkı sağlamak olduğunu ifade eden Aktarlı, şunları söyledi: “Festival kapsamında; Gastronomi ve müzik, Gastronomi ve Fotoğraf, Gastronomi ve sinema temaları ile hem ilçenin sahip olduğu zenginlikleri hem bu zenginliklerin ilçenin gastronomi kültürüne kattıklarını ve hem de Silvan ilçesinin kültürel miras değerlerini açığa çıkarmayı ve sürdürülmesini hedefliyoruz.” Konuşmaların ardından katılımcılara, tarihi Aliğa Konağı bahçesinde pişirilen tescilli lezzetler ikram edildi. (İhsan Yılmaz/Özel)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.