Taşçıer: AYM kararı var, TCK 220/6’dan ceza verilemez!

Taşçıer: AYM kararı var, TCK 220/6’dan ceza verilemez!
HDP Diyarbakır Milletvekili, AYM’nin “örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme” maddesi ile ilgili “ihlal” kararına dikkat çekerek, “Buna göre Meclis yasal düzenleme, yapana kadar bu suçtan yargılananlar ceza alamaz” dedi.

AMİDA HABER - HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, Meclis’te yaptığı konuşmada, AYM’nin HDP ile ilgili verdiği ve vereceği kararlara dikkat çekti. AYM’nin verdiği kararların siyasi olduğunu belirten Taşçıer, “AYM'nin vereceği kararlar Türkiye demokrasisini, hukuk sistemini derinden etkileyecektir. Umarım iktidarın bu istemleriyle değil hukukun üstünlüğü temelinde, hukukun üstünlüğünü esas alarak mahkemeler karar verirler yani Anayasa Mahkemesi” dedi.

AYM’nin düzenlemesi

AYM’nin “örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme” maddesi ile ilgili “ihlal” kararını hatırlatan Taşçıer, şunları söyledi: “Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi ‘terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme suçundan’ üç yıl dokuz ay hapis cezası verir bir tutukluya. Ayrıca kanuna aykırı yapılan toplantı ve gösteri yürüyüşü için de altı ay ceza verir. Yargıtay 9. Dairesi de bu ‘terör örgütüne’ üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme suçundan verilen mahkeme hükmünü onaylar. Şahıs bunun üzerine Anayasa Mahkemesine başvurur. Anayasa Mahkemesi bu konuyla ilgili hak ihlali kararı verir. Bu kararı 1 Haziran 2021'de veriyor. Bu karar pilot karar niteliğindedir. Bu kararın bu nitelikle sayılması benzer başvuruların tamamında hak ihlali verileceği anlamına gelir. Buna göre Türkiye Büyük Millet Meclisi yasal düzenleme, yasal değişiklikler yapana kadar bu suçtan yargılananlar ceza alamaz.” (Amida Haber)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.