Vedat Aydın Diyarbakır’da anıldı

Vedat Aydın Diyarbakır’da anıldı
HEP Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın, katledilişinin 33'üncü yıl dönümünde anıldı. Anmada konuşan kardeşi Veysi Aydın, “Bugün milyonlar siyasetine, mücadelesine sahip çıkıyor” dedi.

Vedat Aydın Diyarbakır’da anıldı

Diyarbakır’da 5 Temmuz 1991’de gözaltına alındıktan sonra katledilen ve cenazesi 7 Temmuz’da Elazığ’ın Maden ilçesinde bulunan Halkın Emek Partisi (HEP) Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın, katledilişinin 33'üncü yıl dönümünde anıldı.

Aydın'ın ailesi, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yöneticileri ile kentteki sivil toplum örgütü temsilcileri, Sur ilçesindeki Mardin Kapı’da bir araya geldi. Polisin engel olmak istenmesine karşın DEM Parti Diyarbakır Milletvekilleri Ceylan Akça ve Serhat Eren Aydın’ın dev posterini Surlara astı. Milletvekilleri açıklama boyunca poster önünde nöbet tuttu.

Açıklamada ilk olarak konuşan DEM Parti İl Eşbaşkanı Pınar Sakık Tekin, “Adalet, vicdan için mücadele eden, Kürtlerin önünü açan Vedat Aydın ve onun şahsında hayatını kaybedenler için bir aradayız. Yoldaşlarımızı bağrımızdan koparmış olabilirler ama unutmasınlar ki onlar Kürt halkının mücadelesinde yaşatıldı ve yaşatılmaya devam ediliyor” dedi.

Katilleri tanıdıklarını dile getiren Tekin, “Vedat Aydın dosyasının zamanaşımına uğramasından, Tahir Elçi dosyasındaki cezasızlık dosyalarından bunu biliyoruz. Babalarımızın katillerinden bunu iyi biliyoruz ve tanıyoruz. Dünyada tarihte bu kutsal coğrafya da şahittir ki yoldaşlarımızı katledenler bu mücadelenin biteceğini düşünüyorlar ancak büyük yanıldıklarını unutmasınlar. Şêx Said’ler, Vedat Aydınlar, Abdulsamet Sakıklar, Muhsin Melik ve Deniz Poyrazlar bilsinler ki onların çocukları, yoldaşları olarak bu mücadeleyi büyütmeye devam edeceğiz. Vedat Aydın şahsında bu mücadelede yaşamını yitiren demokrasi şehitlerini saygıyla anıyorum. Mücadeleleri yolumuzu aydınlatacaktır” diye belirtti.

Vedat Aydın Diyarbakır’da anıldı

Daha sonra konuşan Aydın’ın kardeşi Veysi Aydın, ağabeyinin hikayesini anlattı. Kardeş Aydın, “Vedat 12 Eylül döneminde zindanda kaldı. Orada da tutsaklar için moral kaynağıydı. 12 Eylül’de direnenlerleydi. O zamandan bu yana da Kürt halkının hakları için mücadele ediyordu. Cezaevinden çıktıktan sonrada siyasete atıldı” ifadelerini kullandı. Vedat Aydın’ın militan bir ruhla sürekli eylemde olduğunu vurgulayan kardeş Aydın, şunları belirtti: “Kürt siyasetini ileriye götürülmesini engellemek için devlete bir hedef lazımdı o hedefte Vedat oldu. Onun emeğinden, mücadelesinden korkuyorlardı. Yeni süreç, Kürt halkını korkutup mücadeleden uzaklaştırma dönemi Vedat ile başladı. Ancak halk tüm bu baskılara rağmen mücadeleden vazgeçmedi. Halkımız milyonlarla bugün siyasetine, mücadelesine sahip çıkıyor.”

‘MİLYONLARCA VEDAT AYDIN MÜCADELEDE’

Surlar üzerinden seslenen DEM Parti Milletvekilli Serhat Eren de, “Kürtlere adalet hiçbir zaman uğramadı. Vedat Aydın’ı katledenler Kürtlerin özgürlük mücadelesini baskılamak, boğmak için katlettiler. Ama hiçbir zaman amacına ulaşmadılar. Bundan sonra da ulaşamayacaklar. Vedat Aydın cinayeti, faili meçhul cinayetler, Dêrsim, Zilan, Pasur, Roboski katliamlarıyla yüzleşilmeyinceye kadar toplumsal barış, toplumsal adalet asla sağlanmayacak. Kürt sorunu savaşla, güvenlikçi politikalarla çözülmedi. Vedat Aydın’ı katledenler, Kürt halkını sindirmek istiyorlar ama milyonlarca Vedat Aydın, Kürt özgürlük mücadelesine devam ediyor. Vedat Aydın tüm işkence, gözaltı, tehditlere rağmen kendi doğrusundan, mücadelesinden asla ödün vermedi. Vedat Aydın’ın bu mücadele mirası bugün bizlere güç veriyor. Mücadelemize ışık tutuyor, tutmaya devam edecek. Onun cenaze töreninde katledilenler ve bugüne kadar bu mücadelede yaşamını yitirenleri saygı ve sevgi ile anıyorum” dedi.

MEZARLIĞA YÜRÜYÜŞ

Konuşmaların ardından anmaya katılanlar “Şehit namirin” sloganı eşliğinde mezarlığa doğru yürüyüşe geçti. “Vedat Aydın rûmeta me yê” ve “Şehit namirin” sloganları eşliğinde devam eden yürüyüşün ardından Aydın’ın mezarı başında DEM Parti Milletvekilli Ceylan Akça konuştu. Akça, mücadele vurgusu yaptı.

Anma, mezarlığa bırakılan karanfiller ve edilen dualarla sona erdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.