Yoksulluğun kol gezdiği yer: 5 Nisan Mahallesi

Yoksulluğun kol gezdiği yer: 5 Nisan Mahallesi
55 bin nüfusuyla birçok ilçeden daha büyük olan Diyarbakır'ın Bağlar İlçesi’ndeki 5 Nisan Mahallesi, genellikle yoksul kesimin yaşadığı bir yer. Özellikle depremden sonra şehir merkezinde yaşanan iç göçle birlikte mahallede, yoğun bir şekilde barınma sorunu yaşanmaya başlandı. Bu da mahallede hem kiraların yükselmesine neden oldu hem de çeşitli sorunları beraberinde getirdi. Yoğun iç göçle birlikte sağlık alanında sıkıntıların baş gösterdiği mahallede, hırsızlık ve madde bağımlılığı da büyük bir sıkıntı hal

Berivan Kılıç / Hamza Özçelik

Diyarbakır depremden sonra birçok sorunla karşılaştı. Sorunların belki de en büyüğü barınma sorunu. Bu sorunu yaşayan yerlerden biri de Diyarbakır'ın Bağlar ilçesi 5 Nisan Mahallesi.  Özellikle depremden sonra kent merkezinde yaşanan iç göçle birlikte mahallenin nüfusu kısa bir sürede büyük bir oranda arttı.  Bu da mahallede barınma, kiraların yükselmesi ve sağlık alanında problem oluşmasına sebep oldu. 2 tane sağlık ocağı olmasına rağmen depremden sonra mahalleye yaşanılan göçten dolayı sağlık hizmeti yetersiz kalmaya başladı. Yoksulluğun kol gezdiği 5 Nisan Mahallesi sokaklarında, hırsızlık ve madde bağımlılığı da büyük bir sıkıntı haline geldi.

“Mahallede hasarlı binalar rahatsız edici”

Mahalleyle ilgili sorunları ve taleplerini Özgür Haber’e anlatan 5 Nisan Mahalle Muhtarı Mehmet Karahan şunları söyledi;

“2019’dan beri muhtarlık yapıyorum. Halkım tercih ederse tekrar aday olmak isterim. Sokaklarımıza asfalt yaptırdık, elektrik sorununu yaptık, parke taşlarını yaptırdık. Mahallemde su kesintisi çok fazla oluyor, elektrik bazen gidiyor ama yarım saat bir saat içinde geri geliyor. Eskiden günlerce su, elektrik olmazdı. Doğalgaz üzerinde durduk bu sene inşallah onu da bitireceğiz.  Şuanda mahallenin gündeminde hasarlı binalar var. Bu hasarlı binalarda mahalleliyi rahatsız eden gençler var, gece geç saatlerde gürültüleriyle tehlike oluşturuyorlar. Bu hasarlı binalarda ne kapı ne pencere var bu yüzden kimin girip çıktığı belli değil bir an önce bu alanların yıkılması gerekiyor.”

 “Hırsızlık ve madde bağımlılığı çok yaygın”

Mahallelerinde hırsızlık ve madde bağımlılığı oranının en yüksek seviyede olduğunu vurgulayan Karahan, “Bana göre Türkiye’nin 81 ili arasında 5 Nisan Mahallesi bu oranın en fazla olduğu mahalledir. Hırsızlık ve madde bağımlılığı çok yaygın. Madde bağımlısı olan birkaç gencimiz bize ulaştı. Bizde Yeşilay’a Danışmanlık Merkeziyle iletişime geçtik ve gençlerimizi oraya yönlendirdik. Gençlerimiz kurtulsun istiyoruz. Çok şükür birkaç kişi şuanda tedavilerini sürdürüyor. Şuana kadar madde bağımlılığından kurtulmak için 4 kişi başvuruda bulundu muhtarlığa” dedi.

“Bir sağlık ocağı daha lazım”

Sağlık alanıyla ilgili yaşamış oldukları sıkıntılara da değinen anlatan 5 Nisan Mahalle Muhtarı Mehmet Karahan, “5 Nisan Mahallesinde 2 tane sağlık ocağı var. Suriyeli vatandaşlarla beraber mahallede yaşayan 55 bin nüfus var. Önceden boş olan evlerimiz depremden sonra dolmaya başladı. Böyle olunca nüfus 60 binin buldu. 2 sağlık ocağımız var, bunlar bize yetmiyor. Bağlar Hastanesi bizim mahallemizde olduğu için biz çok mutluyuz.  Acil bir durum olduğuna hastane hemen yakınımızdadır. Bunlara rağmen bir sağlık ocağı daha lazım” diye konuştu.

 “Depremden sonra kiralar çok yükseldi”

Deprem sonra yükselen kiraların vatandaşları zor durumda bıraktığını kaydeden Mehmet Karahan, “Deprem benim mahallemde en çok kiracıları etkiledi.  Suriyelinin 300 liraya giremediği evleri depremden sonra 2 bin-2 bin beş yüze liraya çıktı.  Yükselen kiralar insanlarım bu açıdan çok zor durumda bırakıyor” ifadelerini kullandı.

Mahalleliye çağrı: Her kes çöpünü zamanında çıkarsın

Son olarak çöp konusunda mahalle sakinlerine seslenen Muhtar Karahan şunları söyledi;

“Çöp arabasının geldiği saat belli, herkes çöpünü zamanında çıkarırsa kötü koku diye bir şey kalmaz. Ama mahalleli çöp atma zamanı dışında çöplerini kapıya bırakıyor, biri diğerine bakıyor çöpler kapılarda birikince kötü kokuya maruz kalıyoruz. Herkes çöpünü belli günlerde çıkarsa 20 gün içinde mahalle tertemiz olur. Çöp konteyner bazı yerlerde var bazı yerlerde yok, olmayan köşelerde mahalleli aynı saatte çöpünü bir yerde toplamalı ki kötü koku yayılmasın. Çöp arabası girebildiği bütün sokaklara giriyor, giremediğini de yayan olarak gidip çöpü alp topluyor. Çöp arabası günde üç defa mahalleyi gezip atıkları topluyor.”

[gallery ids="7308,7309,7310,7311"]

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.