DTSO: Kayyumlarla yol alma şansımız olmadı
AMİDA HABER - Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı, gençlerin istihdam sorunlarını ele almak amacıyla “NEET’lerin İşgücüne Katılımı Önündeki Sorunlar ve Kısıtlar Çalıştayı” gerçekleştirildi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Program Otoritesi kapsamında desteklenen etkinlik, ‘Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençlere Yönelik İşgücü Piyasası Destek Programı Operasyonu’ (NEETPRO) çerçevesinde yapıldı. Karacadağ Kalkınma Ajansı ve Gençlik ve Değişim Derneği'nin işbirliği ile düzenlenen çalıştay, DTSO Bilim Eğitim Vakfı konferans salonunda düzenlendi. Çalıştayda, dijital tasarım alanında NEET’lerin istihdamı artırmayı hedefleyen projelerden biri olarak öne çıktı.
Çalıştayda, kamu kurumları, belediyeler, sivil toplum örgütleri, eğitmenler ve gençler bir araya gelerek, Diyarbakır ve çevre illerdeki NEET (Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençler) nüfusunun işgücüne katılımında karşılaştıkları sorunları ve bu sorunların nasıl aşılabileceğini tartıştı.
‘Gençlerimiz için acil önlem alınmalı’
Açılış konuşmasını yapan DTSO Bilim Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, “Gençlerimiz bölge ekonomisinin gelişimi için en büyük potansiyelimiz. Ancak bu potansiyeli nitelikli insan kaynağına dönüştüremiyoruz. İşletmelerimiz personel arıyor, gençlerimiz iş bulmakta zorlanıyor. Aradaki beceri uyumsuzluğunu gideremiyoruz. Gittikçe daha çok gencimiz kalıcı işsiz dediğimiz NEET sınıfına giriyor ve göç ediyor. Bölgemiz illeri ve Diyarbakır gençlerin NEET olma potansiyelinin en yüksek olduğu yerler. Bu durum çok acil önlemler gerektiriyor” diye konuştu.
100’ün üzerinde eğitimle 5 bin kişiye ulaşıldı
Çalıştayda, proje kapsamındaki çalışmalar hakkında bilgi veren DTSO Bilim Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faruk Korkmaz Diyarbakır Sanayi Mektebi'ni 2019 yılında açıldığını belirtti.
Kayyumlarla yol alabilme şanslarının olmadıkları söyleyen Korkmaz, yaptıkları çalışmaları şöyle sıraladı: "Önceleri yaygın nitelikli eğitimler ile başladık. KOBİ'ler, çalışanlar, kadın girişimciler için 100'ün üzerinde eğitim düzenledik ve yaklaşık 5 bin kişiye ulaştık. 1,5 yıldır NEET gençlere yönelik çalışma yapıyoruz. Bu çalışmaları Sabancı Vakfı ve UNDP Türkiye Temsilciliği iş birliğinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın desteği ile yürütülen Geleceğini Kuran Genç Kadınlar Projesi ile başlattık ve yerelde iş birliği sağladık. Moda tasarım, aşçı yardımcılığı, barista, yazılım dilleri gibi eğitimler düzenledik ve sonrasında da işletmeler ile nasıl eşleştirebileceğimize bakmaya başladık."
Sabancı Vakfı Proje Yöneticisi Simla Yavaş’ın Geleceğini Kuran Genç Kadınlar Projesi kapsamındaki deneyimlerini paylaştı. Karacadağ Kalkınma Ajansı uzmanı Adnan Tuzcu ise bölgedeki genç işsizliği ve NEET nüfusu hakkında veriler sundu. (Zelal Sinayiç)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.