500 bin göçmenin kaderi bu seçimlere bağlı: Yönetim düzenleme yapacak

500 bin göçmenin kaderi bu seçimlere bağlı: Yönetim düzenleme yapacak
ABD Başkanı Biden, yaklaşan başkanlık seçimleri öncesinde göçmen politikalarında önemli bir adım atarak, ülkeye yasa dışı yollarla giriş yapmış ancak ABD vatandaşlarıyla evli olan en az 500 bin göçmene vatandaşlık kapısını aralayan bir programı duyurdu.

AMİDA HABER - Biden yönetiminden yapılan açıklamada, ABD'de yasadışı olarak bulunan ve en az 10 yıldır ülke içinde yaşayan, üstelik ABD vatandaşlarıyla evli olan göçmenlerin vatandaşlık sürecine girmelerini sağlayacak bir programı başlatacağını belirtti.

Program kapsamında, 17 Haziran itibarıyla evli olan ve belirli kriterleri sağlayan yaklaşık 500 bin göçmenin süresiz oturum başvurusunda bulunabileceği ifade edildi. Ayrıca, ABD vatandaşı bir ebeveynle evli olan 21 yaş altı 50 bin kişiye de vatandaşlık imkanı tanınacak.

abd-gocmen.jpg

Yeni düzenleme ile hak kazanan göçmenlere, süresiz oturum, geçici çalışma izni ve sınır dışı edilmeme garantisi gibi haklar verileceği bildirildi. Programın özellikle Meksika vatandaşı olan göçmenleri kapsayacağı öngörülüyor.

Beyaz Saray ayrıca, ABD üniversitelerinden derece almış veya kendi alanlarında iş teklifi almış yüksek vasıflı belgesiz göçmenler için vize sürecini kolaylaştırma ve hızlandırma planları yaptıklarını da duyurdu.

abd-gocmen-meksika.jpg

Trump tarafından karara eleştiri

Biden yönetiminin bu adımı, önceki Başkan Donald Trump'ın sert göçmen politikalarına karşı bir tepki olarak yorumlandı. Trump'ın kampanya sözcüsü Karoline Leavitt, Biden'ın programını eleştirerek bunu "af çıkarma" olarak nitelendirdi ve Trump'ın yeniden seçilmesi durumunda hukukun üstünlüğünü sağlayacaklarını vurguladı.

abd-gocmen-meksika1.jpg

ABD'de Kasım ayındaki başkanlık seçimleri öncesinde yapılan anketler, göç sorununun seçmenlerin öncelikli endişesi olduğunu ortaya koymuştu. Biden, bu yeni programla ABD göç sisteminin daha adil hale getirilmesi yolunda önemli bir adım attıklarını belirttiği 4 Haziran'daki açıklamasında, seçmenlerin bu konudaki endişelerine yanıt vereceklerini ifade etmişti. (Haber Merkezi)

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.