Avrupa’da eğitim araştırması: Türkiye listenin son sırasında

Avrupa’da eğitim araştırması: Türkiye listenin son sırasında

Kaynak:Euronews

Avrupa genelindeki Eurostat'ın eğitim seviyelerini içeren yeni istatistikleri açıklandı Türkiye, düşük eğitimli nüfusun en yüksek payına (yüzde 61,8) sahip ülke oldu.

AMİDA HABER - Uluslararası çalışmalarıyla bilinen Eurostat, Avrupa genelindeki eğitim seviyelerinin oranlarını ortaya koyan bir istatistik yayımladı.

avrupa1.jpeg

Avrupa Birliği (AB) ve aday ülkelerde 25-74 yaş arası yetişkinliklerin eğitim seviyelerini ortaya koyan istatistikte İskandinav ve Baltık ülkelerinde yükseköğretim mezunlarının oranı AB ortalamasından yüksekken, Türkiye, düşük eğitimli nüfusun açık ara en yüksek paya (yüzde 61,8) sahip olduğu ülke oldu.

Yayımlanan çalışmada eğitim seviyeleri üç kategoriye ayrılırken "düşük seviye" okul öncesi, ilköğretim ve alt ortaöğretim (ISCED seviyeleri 0-2), "orta seviye" lise ve lise sonrası yükseköğretim dışı eğitim (ISCED seviyeleri 3 ve 4) ve "yüksek seviye," yükseköğretim (ISCED seviyeleri 5-8) içerdi.

avrupa2-001.jpeg

Euronews’in aktardığı verilere göre, Türkiye'de ise yükseköğrenim mezun oranı yüzde 20,6. Onu takip eden İtalya yüzde 18,5, sıranın en altında ise Romanya yüzde 17,4 ile yer almakta.

Öte yandan Birleşik Krallık'ta 25-74 yaş arası nüfusun yüzde 43,5'i yüksek öğrenim görmüş kişilerden oluşuyor ki bu oran AB'nin "Dört Büyük" olarak adlandırılan ülkelerinin üzerinde. Fransa (yüzde 38,2) bu ülkeler arasında en yüksek paya sahipken, onu İspanya (yüzde 38) takip ediyor.

Kadınlar daha eğitimli

avrupa.jpg

35 Avrupa ülkesinde, 25-34 yaş arası kadınların yükseköğrenim görme oranı erkeklerden daha yüksek. 2022 yılında, ortalama olarak yükseköğrenim görmüş kadınların oranı yüzde 47,6 iken, erkeklerin oranı yüzde 36,5.

Araştırmada Finlandiya hariç, İskandinav ve Baltık ülkelerinde cinsiyetler arasındaki fark kadınlar lehine önemli ölçüde daha yüksek. En yüksek fark İzlanda'da (yüzde 25,4 puan) tespit edilirken, Slovenya'da 23,8 puan ve Slovakya'da 22,8 puanlık fark göze çarpıyor.

Türkiye (1,3 puan), İsviçre (3,6 puan) ve Almanya (4,6 puan) ise farkın en az olduğu ülkeler, bu da yükseköğretim derecesine sahip kadın ve erkeklerin paylarının birbirine çok yakın olduğunu göstermekte.

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.