Azerbaycan'da erken seçim: Aliyev meclisi feshetti

Azerbaycan'da erken seçim: Aliyev meclisi feshetti
Azerbaycan'da Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Milli Meclis feshedilerek genel seçimlerin 1 Eylül'de yapılmasına karar verildi.

AMİDA HABER - Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, geçtiğimiz Cuma günü bir kararname yayınlayarak Milli Meclis'in feshedilmesini emretti ve 1 Eylül tarihinde erken parlamento seçimleri yapılmasını talep etti.

azerbaycan-milli-meclisi.jpg

Azerbaycan Milli Meclisi, ülkenin Kasım ayında Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı'na (COP 29) ev sahipliği yapacak olması nedeniyle "Meclisi feshetmesi ve kasımda yapılması planlanan genel seçimlerin iki ay öne alınması" için Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e başvuruda bulunmuştu.

Yeni Azerbaycan Partisi, geçen hafta meclise bu öneriyi sunmuştu. Öneri, meclis tarafından kabul edildikten sonra Cumhurbaşkanı Aliyev tarafından Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmişti. Perşembe günü Anayasa Mahkemesi, kararın anayasaya uygun olduğuna hükmetti.

Siyasi arenada değişim beklentisi

Normal şartlarda seçimlerin 2025 yılında yapılması planlanıyordu. Ancak bu erken seçim kararıyla birlikte, Azerbaycan'da siyasi arenada önemli bir değişim beklentisi oluştu.

62 yaşındaki Cumhurbaşkanı Aliyev, 2003 yılından bu yana iktidarda ve Şubat ayında beşinci başkanlık dönemini kazanmıştı. Yeni Azerbaycan Partisi, mevcut Milli Meclis'te 125 sandalyenin 69'una sahip ve seçimlerin ardından çoğunluğu yeniden elde etmesi bekleniyor. (Haber Merkezi)

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.