Dünya genelinde siber arıza: Türkiye de etkilendi

Dünya genelinde siber arıza: Türkiye de etkilendi

Kaynak:NTV

Dünya genelinde yazılım sisteminde küresel sıkıntı meydana geldi. Microsoft'taki Crowdstrike arızası uçuşları durdurdu! Havayolu, banka ve hastane hizmetleri çöktü. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu açıklama yaptı.

AMİDA HABER- ABD merkezli teknoloji şirketi Microsoft’un sisteminde yaşanan arıza pek çok sektörü etkiledi. Havalimanları, bankalar, hastaneler gibi çok sayıda şirketin internet üzerinden sunduğu hizmetlerde kesintiler yaşandı. Federal Havacılık Yönetimi (FAA) ABD'nin önde gelen havayolu şirketlerinin "iletişim sorunu" nedeniyle tüm uçuşları durdurduğunu açıkladı.

Birçok ülkede uçuşlar iptal edildi

İngiltere'nin önemli televizyon haber kanallarından Sky News bugün yayın yapamadı. Sistem arızası, Los Angeles dahil ABD'deki bazı havalimanlarında aksaklıklara yol açtı. Avusturalya, Hollanda, İngiltere, İrlanda, Almanya ve Hong Kong başta olmak üzere pek çok ülkede küresel siber kesintiden etkilendi. Bir çok Havalimanında uçuşlar ertelendi, check-in işlemleri online olarak değil, elle yapıldı.

Mıcrosoft'tan açıklama: Hafifletici önlemler aldık

ABD'li teknoloji devi Microsoft da hizmet kesintilerinin ardından “hafifletici önlemler” aldığını açıkladı. Şirket, sosyal medya platformu X'te yayınladığı bir gönderide “Biz hafifletici önlemler almaya devam ederken hizmetlerimizde sürekli iyileştirmeler görülüyor” dedi.

Microsoft, sorunu çözmeye çalışırken bazı kullanıcıların Microsoft 365'e yalnızca salt okunur modda erişebildiği için erişimin sınırlı olduğunu aktardı.

Açıklamada, “Bu olayı en yüksek öncelik ve aciliyetle ele almaya devam ederken, bozulmuş durumda olan kalan Microsoft 365 uygulamaları için kalıcı etkiyi ele almaya devam ediyoruz” denildi.

Türkiye'de de Etkiler Hissedildi

Türkiye’nin en büyük havayolu şirketi Türk Hava Yolları (THY) da bu arızadan etkilendi. THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Sorunun giderilmesi ve yolcularımızın mağdur olmaması adına gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Söz konusu aksaklık için özür dileriz. En kısa sürede sizlere bilgi vereceğiz." ifadelerini kullandı.

THY'den Açıklama

Yahya Üstün'ün açıklamasında, "Kısmi olarak etkilenen operasyonlarımızdaki bu sorunun giderilmesi için gerekli aksiyonlar alınmaktadır. Operasyonlarımız kademeli olarak normal seyrine dönmektedir. Yaşanan aksaklıktan dolayı siz değerli misafirlerimizden özür dileriz." denildi.

Bakan Uraloğlu: Siber saldırı söz konusu değil

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, uluslararası kaynaklı yaşanan yazılım kriziyle ilgili açıklama yaptı."Bir siber saldırı söz konusu değil." diyen Bakan Uraloğlu, sorunun kısa sürede çözüleceğini belirtti. Bakan Uraloğlu, "İlgili kurumlarla derhal irtibata geçtik. Buradaki aksaklıkların önemli bir bölümünü atlattığımızı söyleyebilirim. Birkaç saat içerisinde sistem artık vatandaşı etkiler durumdan çıkarılmış olur. Bunun tekerrür etmemesi için gerekli önlemleri planladık. İlgili kurumlarımızla özel sektör ve kamu ile iletişim halindeyiz. Bir siber saldırı söz konusu değildir." dedi.

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.