Fransa’da aşırı sağ seçimi önde götürüyor: Gözler ikinci turda

Fransa’da aşırı sağ seçimi önde götürüyor: Gözler ikinci turda
Fransa'da erken genel seçimin ilk turu dün gerçekleştirildi. Aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi, oyların yüzde 34'ünü alarak ilk sıraya yerleşti. Ülkede gözeler Pazar günü yapılacak 2. tur seçimlerine çevrildi.

AMİDA HABER - Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Ulusal Birlik Partisi'nin önde olmasının ardından Ulusal Meclis'i feshetmiş ve ülkeyi erken seçime götürmüştü.

1981 yılından bu yana Fransa'da görülen en yüksek katılım seçimlerde aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi, oyların yüzde 34'ünü alarak ilk turu önde kapadı.

fransas-asiri-sag.jpeg

Sandık çıkış anketlerine göre, Ulusal Birlik Partisi'nin ardından oyların yüzde 28,1'ini alan sol ve çevreci partilerin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi ikinci sırada yer aldı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un liderliğindeki Cumhuriyet İçin Hep Birlikte İttifakı ise oyların yüzde 20,3'ünü alabildi.

Ulusal Birlik Partisi'nin zaferi üzerine Paris'te aşırı sağ karşıtı bir protesto düzenlendi. Macron ve Başbakan Gabriel Attal, ilk sonuçlar açıklandıktan sonra ikinci tur için aşırı sağa oy verilmemesi çağrısında bulundu.

fransa-portesto.jpg

Seçimlerin nihai sonucu, gelecek hafta yapılacak ikinci tur oylamaları öncesinde, ittifak kurma çalışmalarına bağlı olarak netlik kazanacak. (Haber Merkezi)

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.