İran’da Kürt gazeteciye idama cezası verildi: İşte detaylar

İran’da Kürt gazeteciye idama cezası verildi: İşte detaylar

Kaynak:Rûdaw

İran İslam Cumhuriyeti, bir yıl önce gözaltına alınan Kürt gazeteci ve kadın hakları savunucusu Pexşan Azizi'ye idam cezası verdi.

AMİDA HABER - Gazeteci Pexşan Azizi, Tahran Devrim Mahkemesi'nde "İslam hükümetine karşı silahlı ayaklanma başlatan ve liderleri isyana karışan gruplara üye olduğu" gerekçesiyle idam cezasına çarpıtıldı.

pexsan-ezizi-001.jpg

Karar, ilk derece mahkemesinden itiraz hakkı bulunan yüksek mahkemeye sunuldu ve Tahran Mahkemesi, 20 gün içinde itirazların alınacağını belirtti.

Pexşan Azizi, 4 Ağustos 2023 tarihinde İran İstihbarat Güçleri tarafından Tahran'ın Harazi kasabasında ailesinin yanındayken gözaltına alındı. İlk olarak Evin Cezaevi'nin 209 numaralı koğuşunda tutulan Azizi, daha sonra kadınlar koğuşuna nakledildi.

pexsan-ezizi2-001.jpg

Öte yandan ailesinden üç kişi de ona yardım ettiği gerekçesiyle farklı cezalara çarptırıldı: Babası Aziz Azizi, kız kardeşi Pirşeng Azizi ve damadı Hüseyin Abbasi birer yıl hapis cezası aldı. Aynı dosyadan yargılanan diğer iki kişi ise Pexşan Azizi'ye yardım ettikleri için iki yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Pexşan Azizi hakkındaki suçlamaları reddetti ve bağımsız bir kadın aktivist olarak toplumsal ve kadın hakları konusunda faaliyet yürüttüğünü belirtti. Tutuklu kaldığı süre boyunca adil yargılanma hakkından ve avukat ile aile ziyaretlerinden mahrum bırakıldı.

evin-cezaevi.jpg

1984 yılında Mahabad kentinde doğan Azizi, daha önce de 2009 yılında Tahran'da tutuklanmış ve 2010 yılında kefalet karşılığında serbest bırakılmıştı.

Son olarak, Evin Cezaevi'nden yazdığı mektupla kamuoyuna yaşadığı işkenceleri anlatan Pexşan Azizi, mücadeleyi büyütme çağrısı yapmıştı.

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.