Lübnan ve Suriye'de binlerce cihaz patladı: Tarihin en teknolojik saldırısı nasıl gerçekleşti?

Lübnan ve Suriye'de binlerce cihaz patladı: Tarihin en teknolojik saldırısı nasıl gerçekleşti?

Kaynak:Haber Merkezi

Lübnan'da Hizbullah üyelerinin kullandığı çağrı cihazlarının uzaktan patlatılması nedeniyle en az 9 kişi hayatını kaybetmiş, yaklaşık 2 bin 800 kişi yaralanmıştı. Suriye’de aynı cihazları kullananların patladığı öğrenildi.

AMİDA HABER - Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Lübnan'da olduğu gibi, Suriye'de de çağrı cihazlarının patlatıldığını ve en az 14 kişinin yaralandığını duyurdu.

İsrail’in gerçekleştirdiği siber saldırı sonucu Lübnan'da Hizbullah üyelerinin kullandığı çağrı cihazlarının patlatılması sonucu en az 9 kişinin hayatını kaybettiği, yaklaşık 2 bin 800 kişinin de yaralandığı açıklandı.

Suriye'de 14 kişi yaralandı

Associated Press (AP) haber ajansı, Suriye'nin bazı bölgelerinde de çağrı cihazlarının patladığını bildirdirirken, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) patlamalar sonucunda Suriye'nin Şam ve Rif Şam bölgelerinde 14 kişinin yaralandığını duyurdu.

SOHR’un kaynakları, başkent Şam'daki Kafr Sousa mahallesi yakınlarında bir araçta yaşanan patlamada 4, Seyyde Zeyneb bölgesinde 7 ve Al Qalmoun bölgesinde 3 kişinin yaralandığı bilgisini verdi.

cihaz-patlama.jpg

Öte yandan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad yönetimine yakınlığıyla bilinen sosyal medya hesaplarında da İsrail'in başkent Şam'da Keferuse yolu ile Muvasa tünelini bağlayan yolda Lübnan Hizbullahı'na ait bir araçta ve Seyyde Zeyneb bölgesindeki bir noktada taşınabilir çağır cihazı patlattığı iddia edildi. Patlamalar sonucu Lübnan Hizbullahı'ndan az 10 kişinin yaralandığı kaydedildi.

Ayrıca İsrail'in Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta da taşınabilir çağrı cihazlarını patlatması sonucu yaralanan çok sayıda kişinin Şam'daki hastanelere sevk edildiği ifade edildi.

lubnan-cihaz-patlama.jpg

Cihazlara patlayıcı yerleştirildi

Katar merkezli El Cezire televizyonunun Lübnan güvenlik güçlerindeki kaynağına göre, patlayan çağrı cihazlarına önceden patlayıcı yerleştirildi.

İddiaya göre her bir cihazdaki patlayıcının ağırlığı "20 gram" kadardı ve patlayıcılar yaklaşık 5 ay önce ithal edilen cihazlara yerleştirildi.gxsrnrhxkamhxxo.jpg​​​​​​​

Patlayıcıların türü belli oldu

Sky News Arabia ise bir kaynağa dayandırarak, İsrail istihbarat teşkilatı Mossad'ın patlayıcı madde "pentaeritritol tetranitratı" çağrı cihazı pillerine yerleştirmiş olabileceğini bildirdi. Kaynağa göre MOSSAD, cihazların pillerinin ısısını uzaktan patlamalara yol açacak kadar artırarak saldırıları gerçekleştirdi.

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.