Diyarbakır’daki 30 bin öğretmen açlık sınırında

Diyarbakır’daki 30 bin öğretmen açlık sınırında
Diyarbakır’da kamu ve özelde görev yapan 30 bin öğretmen 24 Kasım’ı düşük ücret, güvensiz çalışma ortamlarında karşılıyor. Eğitim sendikaları, yasal düzenleme istiyor.

AMİDA HABER- Diyarbakır’da kamuda 28 bin öğretmen görev yapıyor. Bin 500’e yakın ücretli öğretmen, bin 1500 öğretmen ise özel okullarda çalışıyor. Ev kiralarının 6 bine, ev fiyatlarının 5 bine dayandığı Diyarbakır’da öğretmen, 24 Kasım’ı, düşük ücret, güvensiz çalışma ortamı ve geçim sıkıntısı ile karşılıyor.

‘Fazla mesaiye düşük ücret’

Amida Haber’e konuşan Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Üyesi Şeyhmus Kaya, Diyarbakır’da 50 özel okul, 500’e yakın da kurs merkezi olduğunu söyledi. Bu merkezlerde 6 bine yakın öğretmenin görev yaptığını belirten Kaya, “Öğretmenler fazla mesaiye düşük ücretle çalıştırıyorlar. 50 saati aşkın çalıştıran okullar var. Milli Eğitim Müdürlüğü’ndeki düzenlemeye göre 30 saati aşmaması gerekiyor. Aşması durumunda ek ücret vermeleri gerekiyor. Diyarbakır’daki hiçbir kurum bunu yerine getirmiyor” dedi.

'Sözleşmeler 10 aylık yapılıyor'

Sözleşmelerin 10 aylık yapıldığına dikkat çeken Kaya, “İki ay kesintiye uğratıyor. Milli Eğitime giden sözleşe asgari ücret üzerinden gidiyor. 10 bin lira anlaşsanız bile sigortanız asgari ücret üzerinden gösteriliyor. Bu da bir hak kaybıdır” dedi. Kaya, özel okul öğretmenlerinin açlık sınırın altında yaşadığını, barınma, beslenme, giyinme gibi ihtiyaçlarını yerine getiremediğini söyledi.

‘Öğretmene Karşı Şiddet Yasası’ çıkarılsın

Eğitim-Bir Sen Başkanı Ramazan Tekdemir ise, Diyarbakır’da kamuda görev yapan öğretmenlerin düşük maaş nedeniyle mesleki gelişimlerine kaynak ayıramadığını söyledi. Öğretmenlerin açlık sınırına yakın bir ücretle çalıştığını belirten Tekdemir, “Diyarbakık’da kiralar çok pahalı. Tek maaşlı olarak çalışanın bir öğretmenin ev alması olanaksız. Kiracı ise, ailesini geçindiremiyor” dedi.

Daha güvenli ortamda çalışmalarının önü açılmalı

Okullarda artan şiddetin önüne geçmek için Öğretmene Şiddet Yasası’nın çıkarılmasını isteyen Tekdemir şunları söyledi: “Öğretmenin daha güvenli bir ortam içerisinde çalışmasına olanak sağlanması gerekiyor. Öğretmen, toplumun bugünü ile geleceği arasında değer aktarımı gen önemli kişi. Ekonomik, sosyal, güvenlik ihtiyacı karşılanmazsa, biz öğretmene değer vermediğimizi göstermiş oluruz. Retorik ve teorikte öğretmen değerli, ama pratikte karşılığı yok. Mutlaka ekonomik olarak öğretmenin güçlendirilmesi gerekiyor.”

‘Bazı okullarda öğretmenlerimiz rahatsız ediliyor’

Eğitim Sen 1 No’lu Şube Başkanı Zülküf Güneş ise, 24 Kasım’ın 12 Eylül darbesinden sonra kutlanmaya başladığını belirterek, “Eğitim Sen olarak biz 5 Ekim’i kutluyoruz” dedi. Öğretmenlerin yaşadığı sıkıntıları anlatan Güneş, her yıl birkaç okulda öğretmene şiddet olayının gerçekleştiğini belirterek şunları söyledi: “Bazı okullarda öğretmenlerimiz rahatsız ediliyor ya da fiziki şiddetle karşılaşıyor. Bir öğretmenin maaşı şuan 10 bin lira. Aylık kirasının 5-6 bin lira olduğunu düşünürsek, faturalarını, gıdasına nasıl para ayıracak? Mesleki gelişimine para ayırabilecek mi? Mümkün değil.”

‘25 bin liranın üzerine çıkarılmalı’

Güneş, ücretli öğretmenlik yapmak zorunda kalanların maddi koşullarının daha da kötü olduğuna işaret ederek, “Ücretli öğretmenler girdikleri ders sayısına göre ücret alıyor. 2 bin 2 bin 500 liraya çalışan öğretmen var. En fazla asgari ücret alıyorlar. Acilen öğretmen maaşlarına iyileştirme yapılması gerekiyor. Talebimiz, öğretmen maaşlarının 25 bin lira olan yoksulluk sınırının üstüne çıkarılmasıdır” dedi. (Haber: Gönül Morkoç-Özel)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.