MEB sadece 10 Kürtçe öğretmeni atayacak: İlk itiraz onlardan geldi

MEB sadece 10 Kürtçe öğretmeni atayacak: İlk itiraz onlardan geldi

Milli Eğitim Bakanı (MEB) Yusuf Tekin 20 bin yeni öğretmen atayacağını duyurdu. Kürtçenin Kurmanci lehçesi için 6 Zazaki lehçesi için ise sadece 4 kontenjan ayrıldı. Kürtçe Öğretmenleri İnisiyatifi düşük sayıya tepki göstererek "büyük ayıp" dedi.

AMİDA HABER – Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin bugün yaptığı açıklamada 20 bin yeni öğretmenin atanacağını duyurdu. Bu yıl Kürtçenin Kurmanci ve Zazaki lehçeleri için sadece 10 kontenjan ayrıldı. Kurmanci için 6 Zazaki için ise 4 kontenjan ayrıldı.

İtirazlar yükseldi

Ak Parti Diyarbakır eski Milletvekili Mine Lök Beyaz Kürtçeye sadece 10 kontenjanının ayrılmasını eleştirerek “Kürtçe öğretmen ataması için ayrılmış olan 10 kontenjan yetersizdir” açıklaması yaptı. Lök Beyaz’ın eleştirisine destek veren Kürt yazar Xalid Sadinî de X’teki paylaşımı alıntılayarak “Mine hanım, bunu her dakika her yerde dile getirmemiz gerekiyor. Türkiye’de Kürtlerin en önemli meselesi anadilde eğitim meselesidir. Çözümün adresi de odur” cevabı verdi.

Kürtçe Öğretmenlerinden tepki

kurtce-ogretmen-atamalari1.jpg

Kürtçe Öğretmenleri İnisiyatifi (Înisiyatîfa Mamosteyên Kurdî) Kürtçeye sadece 10 kontenjanın ayrılmasını büyük bir ayıp olarak nitelendirdi. İnisiyatif açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Öğretmenlere ayrılan kontenjanlarda Kürtçeye sadece 10 kontenjan ayrılmış. Bu büyük bir ayıptır. Kürtçe seçmeli dersi tercih eden büyük bir çocuk kitlesi var. Ama maalesef sadece 10 kontenjan ayrılmış.”

Binlerce kişi tercih etti

Alınan bilgilere göre bu yıl sadece Diyarbakır’da 5 binin üzerinde öğrenci Kürtçe seçmeli dil dersini tercih etti. Ülke genelinde ise Kürtçe seçmeli dersi tercih eden öğrenci sayısının 40 bine yakın olduğu belirtiliyor.” (Haber Merkezi)

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.