70 milyarlık Vergi Paketi mecliste: İşte madde madde yeni vergiler…

70 milyarlık Vergi Paketi mecliste: İşte madde madde yeni vergiler…

Kaynak:AHaber

Toplamda 70 milyarlık TL gelir elde edilmesi beklenen Vergi Paketi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) bugün sunuldu. Pakette yer alan yeni vergiler ve detayları haberimizde.

AMİDA HABER – Maliye ve Hazine Bakanı Mehmet Şimşek’in hazırlıklarını duyurduğu ve günlerdir kamuoyunda tartışılan vergi paketi olarak bilinen yasa teklifi TBMM’ye sunuldu.

Hazineye 70 milyar TL gelir hedefiyle hazırlanan pakette birçok alanda yeni vergiler getiriliyor.

Pakette asgari kurumlar vergisi ile gelir vergisi hasılat tespiti, vergi cezalarının artırılması ve kapsam genişletilmesi gibi Vergi Usul Kanunu değişiklikleri vs. birçok düzenleme yer alıyor.

Vergi Paketi’nde neler var?

vergi-paket1.jpg

Küresel şirketlere vergi

Küresel şirketlerin Türkiye'deki faaliyetleri kapsamında elde ettikleri kardan yüzde 15'lik asgari kurumlar vergisi kesilecek.

Asgari Kurumlar Vergisi

Yurt içi şirketleri için asgari kurumlar vergisi, indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancının yüzde 10'undan aşağı olmayacak.

EYT prim desteği kaldırılıyor

EYT'liler aynı işyerinde çalışmaya devam ederse işverene sağlanan 5 puanlık destek primi kaldırılacak.

vergi-paketee.webp

Fatura vermeyen ve almayana ceza

Vergi usulsüzlük cezaları ve bazı fiillerin tekrarında uygulanacak özel usulsüzlük cezaları arttırıyor. Teklifin gerekçesinde, "Fatura verilmemesi, ödeme kaydedici cihaz fişi düzenlenmemesi hallerinde uygulanan 3 bin 400 lira ceza tekrarı halinde birinci tespitte 10 bin lira olarak uygulanacak.

Sonraki tespitlerde ceza tutarı artırılacak". Fatura, bilet, fiş, gider makbuzu almadıkları tespit edilenlere ise 5 bin lira ceza verilecek. Ancak bir yıl içindeki toplam ceza 50 bin lirayı geçemeyecek. Vatandaş 5 iş günü içinde belge düzenlenmediğini idareye bildirirse cezadan vazgeçilecek.

YİD projelerine yüzde 30 vergi

Yap, işlet, devret modeli ile kamu özel işbirliği projeleri kapsamında elde edilen kazançlardan yüzde 30 oranında kurumlar vergisi alınacak.

Doktor ve avukatlara sıkı denetim geliyor

Doktor, diş hekimi gibi serbest meslek erbabı gelir vergisi mükelleflerinin yılın belirli zamanlarında hasılatları tespit edilecek. Tespit edilen hasılatları ile beyanları arasında yüzde 20'yi aşan oranda uyumsuzluk olanlar izaha davet edilecek. İzahın yeterli bulunmaması halinde hasılat tespitlerinden hareketle vergi tarhı uygulanacak.

vergi-paket.jpg

Tütün ürünlerinde sınırlama kalkıyor

Bazı tütün mamullerinden alınan maktu vergi tutarına ilişkin asgari maktu vergi tutarının yüzde 20'sine kadar olan sınırlama kaldırılacak.

Kısa vadeli sigorta kolları

Kısa vadeli sigorta kolları prim oranı yüzde 2'den yüzde 2,25'e çıkartılıyor.

Kayıt dışı cezaları arttırılıyor

Vergi dairesinin bilgisi dışında çalışanlara kesilecek vergi cezası, verginin 1 katı olarak kesilecek cezalarda 1,5 kat, verginin 3 katı olarak kesilecek cezalarda 4,5 kat olarak uygulanacak.

Başkasının Pos cihazı ve IBAN’ını kullananlara ceza

Başkalarının IBAN'ını kullanan ve kullandırana asgari 30 bin lira, azami 20 milyon lira olmak üzere işleme konu tutarın yüzde 10'u nispetinde, ayrı ayrı özel usulsüzlük cezası kesilecek. Başkasının POS cihazını kullanan ya da kullandıranlara her bir tespit için bilanço esasında defter tutanlara 75 bin lira, işletme hesabında defter tutanlara 37 bin 500 lira, diğer mükelleflere 19 bin 500 lira ceza kesilecek.

KDV’de yeni düzenleme

Birleşme, devir ve bölünme işlemlerinde, devreden KDV ve iade hakkının 5 takvim yılı kriterine veya zamanaşımına bağlı olmaksızın vergi incelemesi yoluyla yeni şirkete devrine izin verilecek. Mükelleflerin KDV beyannamelerinde yer alan indirilecek KDV tutarlarının 5 takvim yılı süresince indirim yoluyla giderilememesi halinde, bu süre sonunda kayıtlardan çıkarılarak yapılacak vergi incelemesi ile gelir veya kurumlar vergisinin tespitinde gider olarak dikkate alınmasına imkan sağlanıyor.

İnternet reklamları

Elektronik ticaret ve her türlü dijital ortamdaki reklam, ilan, satış ve kiralama gibi ticari faaliyetlerini eksik bildirenlere özel usulsüzlük cezası verilecek. Ceza, mükelleflerin ekonomik ve ticari büyüklükleri ile orantılı olacak.

vergi-paket2.jpg

Kıymetli madenler

Döviz ve döviz hesaplarında olduğu gibi şirket ve bankaların aktifinde yer alan kıymetli madenler ile kıymetli madenlere dayalı mevduat hesaplarının borsa rayici ile değerlendirilmesi ve değerleme farklarının vergilendirilmesi sağlanıyor.

KDV’de istisna

Yabancı devlet kurum ve kuruluşları tarafından deprem nedeniyle yapılacak yardımlara KDV istisnası sağlanacak.

Liman vergisi istisnası

Ticari olmayan gezi, eğlence, spor gibi faaliyetlerde kullanılan deniz taşıma araçlarına yat limanlarında verilen kiralama, bakım hizmetlerde KDV istisnası kaldırılıyor.

Yurt dışı çıkış harcı artıyor

150 lira olan yurt dışı çıkış harcı 500 liraya yükseltilecek ve yıllık yeniden değerleme oranına göre arttırılacak. Uygulama yasa yürürlüğe girdikten 10 gün sonra başlayacak.

Uzlaşma kapsam dışına çıkıyor

Sabah'ın haberine göre; Vergiye gönüllü uyumun artırılmasını sağlamak için vergi aslı uzlaşma kapsamından çıkartılacak.

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.