Asgari ücret zammı için masadaki enflasyon rakamları belli oldu

Asgari ücret zammı için masadaki enflasyon rakamları belli oldu

Kaynak:Haber Merkezi

2024’de sadece bir kez zam yapılan ve yüksek enflasyona rağmen ara zam yapılmayan, asgari ücret için belirleyici olan yılsonu enflasyon rakamları belli olmaya başladı. Peki hangi rakam üzerinden zam yapılacak? Detaylar haberimizde.

AMİDA HABER - 2025 yılı Ocak ayında yapılacak zamla birlikte birçok alandaki ödemelerin de artması bekleniyor. Asgari ücret belirleme sürecinde, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan komisyon enflasyon verilerini temel alarak müzakere yapacak.

Aralık ayında belirlenen asgari ücret için işçi kesimini Türk-İş, işverenleri TİSK, hükümeti ise 15 kişilik bir ekip temsil ediyor.

Son üç ayın enflasyon rakamları kritik

2024/05/23/enflasyon-faizzz.webp

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işçi sendikaları ve işverenlerle birlikte anketler düzenleyerek asgari ücret için temel veriler toplanıyor. Ağustos ayı enflasyon verilerinin Eylül ayında açıklanması, zam oranı açısından kritik öneme sahip.

2025 Ocak zammını şekillendirecek enflasyon verileri ise Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarına ait rakamlar olacak.

3 toplantı yapılacak

2024/06/27/endeks-tuik-enflasyon.jpg

2023 yılında iki kez yapılan asgari ücret zammı 2024 yılı için sadece yıllık olarak belirlendi ve ara zam yapılmadı. 2025 yılı için komisyonun Aralık ayında en az üç toplantı yapması bekleniyor.

Toplantıların ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile birlikte asgari ücreti değerlendirip Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunacak.

Rakamların ortalaması belli oldu

2024/06/27/enflasyon.jpeg

2024 yılında net asgari ücret 17,002.12 TL olarak belirlenmişti ve Ocak zammı için 'enflasyon farkı' hesaplamaları önemli bir rol oynayacak. Enflasyon beklentileri Anadolu Ajansı’na göre yüzde 42,84, Merkez Bankası’na göre yüzde 43,14 ve Orta Vadeli Program’a göre ise yüzde 41,50 oranında bekleniyor. Buna göre enflasyon ortalaması yüzde 42,49 olarak hesaplandı.

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.