Bakanı Yumaklı Siirt'ten duyurdu: 300 milyon liralık tarımsal destek ödemeleri hesaplara yattı
Bakan Yumaklı, "Hayvan hastalığı tazminatı, süt analizi, yağlı tohumlu bitkiler, sertifikalı tohum üretimi gibi destekler ve özellikle de genç ve kadın kardeşlerimizi ilgilendiren Uzman Eller Projesi destekleriyle toplamda 300 milyon liralık tarımsal destek ödemelerimizi çiftçi kardeşlerimizin bugün hesabına aktardık. 300 milyonluk destekle beraber bakanlık olarak ödediğimiz desteğin toplamı 39 milyar liraya ulaştı." dedi.
"SİİRT'TE 2,1 MİLYON DEKAR OLAN ÜRETİMİ 5,7 MİLYON DEKARA ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ"
Gıda arz güvenliği kendi Türkiye'de hem daha fazla, daha kaliteli üreterek geçen yıl 30 milyar dolara yükselmiş olan tarımsal üretim ihracatını 40 milyar dolara çıkarmak olduğunu ifade eden Yumaklı, "Siirt'in medeniyet ve ticaret yolunun kesişim noktasında olduğunu biliyoruz. Geçiş güzergahında olması nedeniyle tarımsal üretimin merkezi konumunda. Bugün 12 bin çiftçimiz yaklaşık 2,1 milyon dekarda üretim yapıyor. Bizim amacımız Siirt'te bu rakamı 5,7 milyon dekara çıkarmaktır. Bakanlık olarak Siirt'in tarım ve orman su potansiyelini verimli kullanması için projelere imza attık ama daha geliştirilecek alanlarımız var. Arılı kovan artırılması ile ilgili projeler devam ediyor." dedi.
"GARZAN OVASI'NIN SULANARAK ÜRETİME KAZANDIRILMASI İÇİN ÇOK YOĞUN BİR ÇABAMIZ VAR"
Son 21 yılda da Siirt'te arılı kovan sayısının 178 bine çıktığını ve hedeflerinin sene sonuna kadar bu sayıyı 200 bine çıkarmak olduğunu ifade eden Bakanı Yumaklı, "Garzan Ovası'nın sulanarak üretime kazandırılması için çok yoğun bir çabamız var. Bir de Siirt'te mutlaka olmasını istediğimiz su ürünleri konusu var. Alkumru barajında 5 bin 600 tonluk balık üretimi için özel sektörün önün açtık ama orada istediğimiz üretim tonajını yakalayamadık, bu konuyu yakından takip edeceğiz." diye konuştu.
"TÜRKİYE YÜZ YILI ÜRETİMİN VE ÜRETİCİNİN YÜZ YILI OLACAK"
Türkiye yüz yılının üretimin ve üreticinin yüz yılı olacağını ifade eden Bakanı Yumaklı, "Suya göre tarım konusunda özellikle planlı tarım konusunda 5 Nisan 2023 tarihi itibarı ile resmî gazetede yayınlandı. Artık Türkiye'de herhangi bir şekilde kontrolü olmayan tarımsal üretimin değil, nerde han ilde hangi ürünlerin ekilmesinin o bölge için katma değeri daha fazla olacak? O bölgede ki hem su hem de toprak şartları, hava şartları bunu için en uygun bunu planlamasını yapacağız ve illerle beraber en yüksek sonucu almaya çalışacağız."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.