‘Beyaz Altın’ harmanda kaldı

‘Beyaz Altın’ harmanda kaldı
Çukobirlik açıkladığı 21 liralık fiyatı geri çekince, serbest piyasada pamuğun fiyatı 15 liraya düştü. Diyarbakır’da 800 bin dönüm araziden hasat edilen pamuk harmanda kaldı.

AMİDA HABER- Çukobirlik, pamukta kilo fiyatını 21 lira olarak açıkladı. Ancak, 3 Ekim’de açıkladığı fiyatı geri çekti. Çukobirlik fiyatını geri çekince, pamuk üreticisi serbest piyasanın insafına kaldı. Serbest piyasada, fiyatlar 15-16 liraya kadar düştü. Hızla artan maliyetler karşısında, 15 liraya satış yapıp zarar etmek istemeyen çiftçi pamuğu harmana yığdı, fiyatın yükselmesini bekliyor.

photo-2022-10-04-13-14-49.jpg

Çukobirlik fiyatı geri çekti

Amida Haber’e konuşan Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, geçen yıl Diyarbakır’da 648 bin dönüm olan pamuk ekim alanının bu yıl 800 bin dönüme yükseldiğini söyledi. Bir hafta önce başlayan pamuk hasadının 15-20 güne kadar biteceğini belirten İskenderoğlu, geçen yıl dünya borsalarında balya fiyatının 55, kilo fiyatının ise 27 liraya kadar yükseldiğini belirterek, “Çukobirlik Tarım Satışlar Kooperatifler Birliği 21 lira olarak belirlemiş olduğu 44 randıman pamuğun fiyatını ayın 3’ü itibariyle geri çekti. Bu da fabrika, aracı ve komisyoncunun işine geldi. Fiyatı iyice düşürdüler. Şuan serbest piyasada pamuğun kilosu 15-16 lira civarında” dedi.

photo-2022-10-04-13-12-32.jpg

‘Hükümetin acilen el atması lazım’

Türkiye’nin geçen yıl 8 milyar dolarlık pamuk ithalatı yaptığını kaydeden İskenderoğlu, pamuk üreticisine destek verilmemesi durumunda önümüzdeki yıl ithalata 15 milyar dolarlık bütçe ayrılacağına dikkat çekti. Türkiye’de maliyetlerin hızla arttığını belirten İskenderoğlu şunları söyledi: “Acil olarak hükümetin pamuğa el atması lazım. Üretici birlikleri üzerinden, hükümetin müdahale etmesi şart. Yoksa seneye bu harmanlarda pamuk bulamayacaklar. Yağ sanayinin, sentetik barutun, küspenin ham maddesi pamuk. Pamuk oldukça stratejik bir ürün. Fiyat düşük satmıyoruz. Çünkü maliyetlerimizi kurtarmıyor. Şuan burada hasat edilmiş 500 tona yakın pamuk var. İskenderoğlu, hükümetin pamuk çiftçisine verdiği bin 100 liralık destekleme primini, 2 bin 500 liraya çıkarmasını talep etti.

photo-2022-10-04-13-23-37.jpg

Fiyat 20-25 arasında olmalı

Güvendere Köyü’nün muhtarı Hamza Kaya da, hem Çukobirlik hem de serbest piyasada sıkıntı yaşandığı için, pamuk satmadıklarını söyledi. Çukobirlik’in el ile toplanan pamuğu satın almadığını belirten Kaya, “Çukobirlik, biçerdöverle toplanan pamuk istiyor. Ona da 21 lira fiyat biçti, onu da geri çekti. Geçen yıl gelip elimizden çıkarıp götürüyorlardı. 3 liraya aldığımız gübre şuan 15 lira oldu. Maliyetler 3 kat arttı. Fiyatlar aynı kaldı. Kilosunun 20-25 lira arasında olması gerekiyor. Çukobirlik’in açıkladığı fiyat idare ediyordu” dedi.

(Özel Haber: İlyas Akengin)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.