Diyarbakır çiftçisi: Maliyetler yüzde 110, fiyatlar yüzde 24 arttı

Diyarbakır çiftçisi: Maliyetler yüzde 110, fiyatlar yüzde 24 arttı
Hükümetin açıkladığı buğday ve arpa alım fiyatı Diyarbakır’da çiftçiye memnun etmedi. Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, “Maliyetler yüzde 110, fiyatlar yüzde 24 arttı” dedi.

AMİDA HABER- Diyarbakır’da 2023 yılında 2 milyon dönüm araziye buğday, yaklaşık 700-800 bin dönüm araziye de arpa ekildi. Geçen yıl kuraklığın vurduğu Diyarbakır çiftçisi bu yıl rekolteden umutlu. Çiftçi, arpa ve buğdaydaki rekolteyi son 4-5 yılın en yüksek rekoltesi olarak değerlendiriyor. Ancak, rekoltedeki yükseklik, fiyatlara yansımadı.

Erdoğan açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün ilk kabine toplantısının ardından TMO’nun arpa ve buğday alım fiyatlarını açıkladı. Erdoğan, ekmeklik buğdayda ton başına 8 bin 250 lira, arpada 7 bin lira olarak açıkladı. Tarım Bakanlığı’nın da sisteme kayıtlı çiftçiye buğdayda ton başına bin lira, arpada ton başına 500 lira destek vereceğini duyurdu.

Diyarbakır üçüncü sırada

Erdoğan’ın açıkladığı rakamlar, Türkiye’nin buğday üretiminde üçüncü sırada olan Diyarbakır çiftçisini sevindirmedi. Amida Haber’e konuşan Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, fiyatların maliyetlere göre düşük olduğunu söyledi.

suleymen-iskenderoglu.jpg

Çiftçinin beklentisi

İskenderoğlu, iki yıl boyunca etkili olan kuraklık nedeniyle çiftçinin perişan olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Bizim beklentimiz sert buğdayda 12 bin 500 idi, ekmeklik yumuşak buğdayda tonu 11 bin 500 idi. Arpada ton 10 bin lira bekliyorduk. Bunun yanında biner lira da prim bekliyorduk. Bu yıl mahsul biraz iyi, rekolte iyi. Bu sefer de fiyat düşük.”

‘Maliyetler ile fiyatlar orantısız’

Ekipman ve girdi maliyetlerinin yüzde 110 ile 150 arasında zamlandığını hatırlatan Süleyman İskenderoğlu, şöyle devam etti: “Buğdayda yüzde 24 arpada yüzde 21’lik zam oldu. Geçen yıl ile bu yıl arasındaki enflasyon farkı düşünülmemiş. Geçen yıl bu zamanda 100 beygirlik bir traktör 690-740 bin lira arasındayken, şuanda 1 milyon 550 bin TL. Artış yaklaşık yüzde 110. Geçen yıl bir traktör lastiği 5 bin lira idi, şuan da 12 bin 500 lira. Emekli değiliz, başka yerden gelirimiz yok. Çiftçi mahsule bakıyor. Fiyatlar az, çiftinin hayatını idame edebilmesi için hükümet TMO’nun fiyatlarını revize etmelidir. Dolar bir gecede yüzde 10 arttı. Çiftçinin parası yüzde 10 eridi.”

Haber: Gönül Morkoç

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.