Diyarbakır müteahhitleri isyan etti: Sektör durma noktasına geldi

Diyarbakır müteahhitleri isyan etti: Sektör durma noktasına geldi

DİMDER üyeleri yaptıkları basın açıklamasıyla artan maliyetlerden dolayı sektörün durma noktasına geldiğini belirterek hükümet ve yerel yönetimler nezdinde yasal ve kamusal bütün yollara başvuracaklarını söylediler.

AMİDA HABER- DİMDER Diyarbakır İnşaat Müteahhitleri Derneği tarafından yapılan basın açıklamasında, inşaat sektörünü durma noktasına getiren maliyet artışlarına dikkat çekilerek, destek istediler.

DİMDER Başkanı Cengiz Bayram'ın yaptığı açıklamada, “Bilindiği gibi ülkemizde enflasyon ve yüksek faiz maliyetlerinden dolayı halkın satın alma gücünün düştüğü zamanlardan geçmekteyiz. İnşaat sektörü olarak neredeyse durma noktasında olduğumuz bir durumda biz yapı müteahhitleri zor şartlarda faaliyet göstermekteyiz. Ancak sektör bileşenlerimizin müteahhitlere yardımcı olması gerekirken krizi fırsata çevirme yolunu seçmişlerdir.” ifadelerine yer verildi.

Bütün mercilere başvuracağız

“Dimder olarak bu duruma dur demek için gerekli bütün mercilere başvurup gereğini yapmakta kararlı olduklarını” söyleyen Cengiz, açıklamasında şunları dile getirdi:

“Bu nedenden dolayı aşağıda belirttiğimiz gündem maddeleri hakkında gerek hükümet gerekse yerel yönetimler nezdinde girişimlerde bulunacağız. Yasal ve kamusal bütün yollara başvuracağız.

GÜNDEM;

  1. Hazır Beton fiyatlarına yapılan zamlar.
  2. Beton firmaların tekelleşmesi hakkında.
  3. Kum ocaklarının yaptığı haksız zamlar ve tekelleşmesi
  4. Şantiye şefi istihdamı ile iliği yapılan değişikliğin getirdiği sorunlar.
  5. Sektörün durma noktasına gelmesi hakkında diğer sorunlar.

Yukarıda belirtilen maddeler hakkında açıklamalar;

  1. Hazır beton firmaları tarafından 29.03.2024 tarihinde yapılan 400,00 TL. Tutarındaki zam beton maliyetlerine takriben %20 tutarında ek maliyet getirmiştir. Belirtilen tarihte döviz kurunda bir dalgalanma olmadığı gibi ücretlerde de bir değişiklik söz konusu olmamıştır. Yakıt ve çimento fiyat artışları dikkatte alındığında bile çok düşük miktar olan artış tutarları bütün kalemlere artış varmış gibi davranarak haksız bir zam yapılmıştır.
  2. Yine hazır beton firmaları beton dökecekleri şantiyelerin km olarak uzaklıklarına bakılmaksızın tek ağızdan fiyat ve vade vermeleri rekabet ortamını bırakmamakla beraber müteahhitleri çaresiz bırakmaktadır. Bu durum serbest piyasa koşullarına uymamaktadır.
  3. Şehrimizin Dicle nehri kıyısında olması kuma ulaşımın kolaylığı ve yine kırma taştan oluşan kumun hammaddesi olan taşın şehrimizde bulunması göz önünde alındığı zaman kum fiyatlarının bölgenin en düşük tutarlarda olması gerekirken maalesef tekelleşmeyle beraber bölgenin en pahalı kumu almaktayız.
  4. Şantiye şefi kanununda yapılan değişiklikleri fırsata çevirip ruhsat aşamasında faiş fiyatlar istenmektedir.

Dimder olarak yukarıda belirttiğimiz sorunlar sadece bizlerin sorunu değildir. Konut alacak vatandaşlarımızın ve ülkemizin sorunudur. Gerekli hassasiyeti göstermeniz önemle rica olunur.” (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.