Diyarbakır OSB Başkanı Fidan: 200 değil 84 milyon borcumuz var!

Diyarbakır OSB Başkanı Fidan: 200 değil 84 milyon borcumuz var!
Diyarbakır Organize Sanayi (OSB) Başkanı Mustafa Fidan, bölgede iş yapan sanayicinin iddia edildiği gibi 200 milyon değil, 84 milyon elektrik borcu olduğunu açıkladı. Fidan, "Faizler böyle giderse yıl sonuna kadar birçok sanayici sallanabilir" dedi.

AMİDA HABER- Diyarbakır Organize Sanayi Başkanı Mustafa Fidan elektrik ve doğalgaz kesintileri ile ilgili açıklamada bulundu. Fidan, OSB’de faaliyet yürüten sanayicinin toplam borcunun 200 milyon TL değil, 84 milyon TL civarında olduğunu söyledi. Fidan, “Elimizde belgeler var, bunu ispatlıyoruz. Sadece 84 milyon borcumuz var. Bu her dönem yapılan rutin bir işlem. İddialar hakkında yasal hakkımız kullanacağız” dedi.

fidan1.jpg

‘22 bin kişi çalışıyor’

Görev yaptığı 6 yıl içinde OSB’yi ileri taşıdığını belirten Fidan, “2018 yılında OSB’de göreve geldiğimizde çalışan sayısı 6 bin 500 ile 7 bin arasındaydı. Bugün çalışan sayısı 22 bin civarında. Fabrika sayımız 2018 yılında 108’lerdeydi, bugün fabrika sayısı 340’larda. Gün geçtikçe istihdam sayımızı artırıyoruz. Devam eden inşaatlar var. Şuan 300’ün üzerinde yatırım yapmak isteyen firmalar var. Bu firmalar bizle görüşerek çalışmaların ne zaman biteceğini soruyorlar” dedi.

'Faizler böyle giderse yıl sonuna kadar birçok sanayici sallanabilir'

Dünya genelindeki ekonomik krizden Diyarbakır’daki sanayicinin de etkilendiğine dikkat çeken Fidan şunları söyledi: “Bu süreçte sanayiciler, bu enflasyona rağmen ayakta kalmaya çalışıyorlar. Bugün yüzde 65 krediyi kullanıp çeklerini ödemeye çalışan sanayicilerimiz kendi itibarlarını korumak için yüzde 65 krediyi kullanıp çeklerini ödemeye çalışıyorlar. Buna itibar kredisi diyebiliriz. İş insanları kendi itibarlarını kurtarmaya çalışıyor. Faizlerin düşmesini umut ediyoruz. Bu süreçte devletin sanayiciye ayrı bir ayrıcalık tanıması lazım. Tarım işletmelerini Hazine Bakanlığı sübvanse ediyor, esnaf kefaleti sübvanse ediyor. yüzde 70 ortamında sanayiciye teşvik kredisi veriyor. Enflasyonun düşebilmesi için en önemli nokta üretimin olması lazım. Üretim olmazsa enflasyon düşmez, ülkede kalkınmaz, ihracat, istihdam olmaz. Bunların hepsi sanayiden geçiyor. Faizler böyle giderse yıl sonuna kadar birçok sanayici sallanabilir. Devletin buna biran önce el atması gerekir. Sanayici ve üreticinin ayakta kalması için özel paketler çıkarılmalı.”

fidan.jpg

2023 ihracat rakamları

2023 yılında Diyarbakır’dan 233.5 milyon dolar ihracat yapıldığını kaydeden Fidan şöyle devam etti: “Bunun sadece 103 milyon doları Kürdistan bölgesine yapıldı. Bunun içinde Rusya ve Amerika’da var. Finansa erişim konusunda bankalarda büyük sıkıntılar var. 1.2.3 ve 4’üncü etap devrede, yakın zamanda 5’inci etap devreye girecek. Yakın zamanda 5’inci etabın tahsislerine başlayacağız. Bu dört etap bittiği zaman çalışan sayımız 35 binlere çıkacak. 5 etap bittiği zaman ise 45 bin dolayında çalışan sayımız olacak. OSB’nin tek bir hedefi var, Diyarbakır’ı marka bir şehir haline getirmek. Diyarbakır denildiği zaman bu kentin sanayi kenti, inanç turizmi, tarihi mekanlar, turizm ve en önemlisi Diyarbakır denildiği zaman huzur ve güvenli demek. Huzur ve güvenin olduğu her yerde yatırım gelir. Az önce dile getirmiştim, 300’e yakın kişi yatırım yapmak için sıra bekliyor.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.