Diyarbakır’da çiftçinin yüzü gülecek: Yüzde 300 rekolte artışı

Diyarbakır’da çiftçinin yüzü gülecek: Yüzde 300 rekolte artışı

Diyarbakır Ziraat Odası Başkanı Cevat Delil, kurak geçen 2 yılın ardından bu yıl buğday, arpa ve mercimekte yüzde 300 rekolte artışı beklediklerini açıkladı.

AMİDA HABER- Türkiye’de buğday üretiminde üçüncü sırada yer alan Diyarbakır geçen son iki yıldır devam eden kuraklıktan olumsuz etkilendi. Geçen yıl çiftçi beklenen rekolteyi yakalayamadı. Mercimek ve arpada da kuraklıktan dolayı rekolte düşüklüğü yaşandı.

Barajlar doldu

1.jpg

Amida Haber’e konuşan Diyarbakır Ziraat Odası Başkanı Cevat Delil, bu yıl ki yağışlardan dolayı hem toprağın suya doyduğunu hem de barajların dolduğunu söyledi. İki yıldan bu yana sulama yapılmayan Göksu Barajı’nda doluluk oranın yükseldiğini belirten Delil, “Bu yıl sulama yapılabilecek durumda” dedi.

Yüzde 300 artış

Delil, kurak geçen 2 yılın ardından bu yıl çiftçinin yüzünün güleceğini ifade etti. Delil, “Bu yıl iyi bir verim bekliyoruz. Kuru ve sulu arazilerdeki üretimin yüzde 20’sini Diyarbakır karşılıyor. Buğday, arpa ve mercimekte bu yıl yüzde 200-300 arasında rekolte artışı bekliyoruz” dedi.

DEDAŞ’a olan borçlar

DEDAŞ’ın çiftçilerin borçlarını ödeyebilmesi için düzenlediği kampanya da değinen Delil, “Başvuran çiftçilerimizin geçmiş borçlarının bütün vade farkı silindi. Anapara için de yüzde 25 indirim yapıldı. Bu kampanyaya çiftçilerin yüzde 50’si başvurdu” dedi.

'Barajlar biterse çiftçi DEDAŞ'dan kurtulur'

Diyarbakır’da elektrikle sulama yapan 5 bin abonenin bulunduğuna dikkat çeken Delil, yüzde 15’inin icralık olduğunu belirterek şunları söyledi: “Silvan Baraj Projesi ile Kralkızı Barajı’nın bir an öne bitirilmesi gerekiyor. Bu barajlar bitirilse, çifti DEDAŞ’tan kurtulur” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum