Diyarbakır’da esnaflar artık nakit ödeme alamayacak? Nakit çalışana ceza geliyor

Diyarbakır’da esnaflar artık nakit ödeme alamayacak? Nakit çalışana ceza geliyor
 Muhabir
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı’na göre, esnaflar 7 bin TL'nin üzerindeki ödemeleri nakit alamayacak. Diyarbakır’da işletmelerini nakit ile çeviren esnaflar kanun çıkmadan kara kara düşünmeye başladı.

AMİDA HABER - Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), henüz yasallaşmayan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı’nı kamuoyuna açtı. Buna göre nakit ödeme alan ve veren para cezası verecek.

Büyük oranda nakitle çalışan Diyarbakır’daki binlerce esnafın işin zorlaştıracak düzenlemenin önümüzdeki günlerde yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Vergi Usul Kanunu’ndaki değişiklik şayet yürürlüğe girerse, işletmeler ve tüketiciler 7 bin liranın üzerindeki ödemeleri kartla yapmak zorunda kalacak ve elden ödeme yapanlara da ceza kesilecek.

Hem esnafa hem de tüketiciye ceza

2024/06/23/para-vergi.webp

Sadece işletme sahiplerini ilgilendirmeyen düzenlemeyle, tüketiciler de tevsik zorunluluğu (belgeleme) kapsamına alınacak.

7 bin lirayı aşan nakit ödemelere ceza

7 bin lirayı aşan ödeme ve tahsilatlarında sadece banka, PTT veya aracı finansal kurum kartları kullanılacak.

2024/07/17/vergi-paket.jpg

Ceza tutarının en az 5 bin lira olacak şekilde yapılan değişiklikle, 7 bin lirayı aşan ödemeleri elden yapanlara, her bir tespit için ödeme tutarının yüzde 10’u oranında ceza kesilecek.

Tüketiciler ödemenin elden yapıldığını, ödemeyi takip eden 5 iş günü içerisinde Gelir İdaresine bildirmesi halinde ise ceza kesilmeyecek.

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum