Diyarbakır’da konut sektörü yüzde 50 daraldı

Diyarbakır’da konut sektörü yüzde 50 daraldı
Yıllık 50 bin konut ihtiyacının olduğu Diyarbakır’da konut sektörü artan maliyetlerden dolayı yüzde 50’lik bir küçülme yaşadı. 2021’de 50 bin konut, bu yıl 25 bin konut inşa edildi. DİMDER Başkanı Aziz Elaldı, konut fiyatının artacağını söyledi.

AMİDA HABER- Nüfusu 2 milyona yaklaşan Diyarbakır’ın yıllık konut ihtiyacı 45-50 bin civarında. Konut piyasası, artan maliyetler ile baş edemeyince, hem ev kiraları hem de satılık evlerde fiyatlar adeta tavan yaptı. Diyarbakır’ın yeni yapılaşmasının olduğu Diclekent, 75’inci Yol bölgesinde kiralar asgari ücreti geçti.

Daire fiyatları 6 bine dayandı

Diclekent bölgesinde, yeni yapılan orta kalite bir dairenin fiyatı 4 milyon TL civarında. Önümüzdeki yıl fiyatların daha da artması öngörülüyor. Çünkü, talep fazla, arz sadece talebin yüzde 20’isini karşılayabilecek durumda.

aziz-elaldi1.jpg

‘Satıcı kar etmiyor’

Konu ile ilgili Amida Haber’e konuşan Diyarbakır İnşaat Müteahhitleri Derneği (DİMDER) Başkanı Aziz Elaldı, 2022 yılının Diyarbakır’da inşaat sektörü için durgun geçtiğini söyledi. Daire fiyatları yüksek olmasına rağmen satıcının da kar etmediğini söyleyen Elaldı, “4 milyona satıyorsun ama o parayla aynı daireyi yapamıyor. Çünkü maliyetler çok yükseliyor” dedi.

Yüzde 50 düştü

Diyarbakır’da 2021 yılında 50 bin konut yapıldığını belirten Elaldı, 2022 yılında bu rakamın 25 bine düştüğünü söyledi. Diyarbakır’ın yıllık 50 bin konuta ihtiyacı olduğuna işaret eden Elaldı, “Önümüzdeki yapılan konut oranı yüzde 10’lara düşecek. Konut fiyatları daha da artacak. Aylık yüzde 10 artıyor ki, bu durmuş hali” dedi. Elaldı, konut fiyatlarının düşmesi için önerilerini şu şekilde sıraladı: “Yeni imar alanlarının açılması lazım. Açılan imar alanları arsa oranlarını da düşürecek. TOKİ, Milli Emlak ile iletişime geçtik, ucuz arsa istedik. Emlak Konut’un arsa oranı yüzde 5-6. Özel müteaahitlere de yüzde 10’dan verin dedik. Başvuru yaptık, ama sonuç yok.”

dsc-4676.jpg

‘Bankalar kredi vermiyor’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı yüzde 99 faizli 2 milyon liralık kredinin de piyasayı canlandırmadığına dikkat çeken Elaldı şunları söyledi: “Biz Diyarbakır’da 2 milyon kredi çeken birini görmedik. Yüzde 1 oranında belki kullanan olmuştur. Bankaların, 500 bin liranın üstünde para verdiklerini ben hatırlamıyorum. Banka kar etmediği için, bu oranda bir faizle kredi vermek istemiyor.” (Gönül Morkoç-Özel)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.