Diyarbakır'daki kuyumcular mercek altında: Talimat Bakandan
Kaynak:Hasan Kösen
AMİDA HABER - Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ortalama bir kuyumcunun beyan ettiği aylık vergi matrahının 16 bin 46 lira olduğunu açıklamasının ardından, bugün 9 büyükşehirdeki 707 kuyumcu dükkanına eş zamanlı denetim başlatıldı. İllerin arasında Diyarbakır'da var.
Bakan Şimşek'in "Vergi kaçırma, kayıt dışı çabalarının cezalarını ağırlaştıracağız, denetimleri sıklaştıracağız" sözlerinin ardından Bakanlık ekipleri kuyumcuları kıskaca aldı.
9 ilde kuyumculara denetim
Vergi Denetim Kurulu (VDK) ilk aşamada, Şimşek'in "Ortalama bir kuyumcunun beyan ettiği aylık vergi matrahı 16 bin 46 lira. Bunlar çok düşük rakamlar" dediği kuyumculuk sektörünü yakın takibe aldı. Bugün ise 9 büyükşehirdeki 707 kuyumcu dükkanına eş zamanlı denetim başlatıldı.
Çeyrek altın haftayı 4 bin 160 liradan kapattı
Buna göre, vergi müfettişleri ile Gelir İdaresi Başkanlığı personelinden oluşan yaklaşık 3 bin kişilik denetim ekibi eş zamanlı olarak kuyum sektöründe faaliyet gösteren 552 mükellefin 9 büyükşehirde bulunan 707 adresinde fiili sayım çalışması başlattı.
Kuyumculardan stokları sayılacak
Sayım yanında işletmelerde faturasız altın ve değerli taşlar alım-satımı yapılıp yapılmadığı, ödemelerin ve tahsilatların firmaya ait olmayan banka hesapları üzerinden gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği, faturalarda ürünlere ait gerçek gram bilgilerine yer verilip verilmediği, mükelleflerin yetki belgesiz döviz alım-satımı yapıp yapmadığı da incelenecek. Ayrıca, iş yerlerinde başkalarına ait pos cihazlarının kullanılıp kullanılmadığı da kontrol edilecek.
Bakanlık, kuyumculuğun ardından diğer sektörlere yönelik inceleme ve saha denetimlerini plan dahilinde sürdürmeyi hedefliyor.
Diyarbakır'da da başladı
Denetimler kapsamında Diyarbakır’daki kuyumcu dükkanlarında kullanılan pos cihazları, döviz alım satımı ve faturasız değerli taş ticareti incelemesi bugün sabah itibariyle başladı.
Kuyumcular odasından açıklama
Hazine ve Maliye Bakanlığının denetimlerine ilişkin konuşan Diyarbakır Kuyumcular Odası Başkanı (DİKO) Mehmet Yüksel, özellikle kuyumcu esnafı arasında kayıt dışı, ve sahte altın gibi sorunların çözüldüğünü söyledi.
Maliye Bakanlığı tarafından yapılacak kontroller için hazır olduklarını belirten Yüksel, “Herhangi bir sıkıntı olacağını sanmıyoruz. Uyarılar varsa mutlaka esnafımızın bu uyarıları dikkate alacağını umuyoruz” şeklinde konuştu.
Diyarbakır’da sahte altın ve gayri meşru satışların sona erdiğini belirten Yüksel, “Keşke tüm yerler Diyarbakır gibi olsa. Bizim vitrinlerde sahte altın, gayri meşru satışlar ve tefecilik söz konusu değildi. Ahlak dışı ticaret hiçbir esnafımızda yoktur” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.