Dolandırılan kişilerin kredi taksitleri için mahkemeden emsal karar

Dolandırılan kişilerin kredi taksitleri için mahkemeden emsal karar

Kaynak:Birgün

Mahkeme, dolandırıcılar tarafından adlarına çekilen kredilerle borçlandırılan vatandaşlardan kredi taksitlerini ödemesini isteyen banka emsal niteliğinde önemli bir karar verdi.

AMİDA HABER – Daha önce hesap kartı dolandırıcılığına maruz kalan bir vatandaş, adına çekilen kredinin taksitlerinin banka tarafından istenmesi üzerine Ankara Tüketici Mahkemesi’ne başvurdu.

Kredinin ödemesinin durdurulmasını istedi

Birgün’ün haberine göre; Hatice Şap isimli bir yurttaş, Ankara Tüketici Mahkemesi’ne başvurarak Akbank’a dava açtı. Şap, 9 Mayıs’ta Akbank’tan adına 100 bin TL kredi çekildiğini ve ayrıca ek hesabından da 49 bin 437 TL çekilerek yaklaşık 150 bin TL borçlandırıldığını ifade etti. Şap, avukatı Ömer Faruk Eminağaoğlu aracılığıyla mahkemeye sunduğu dava dilekçesinde Akbank’tan 165 bin 600 TL maddi tazminat ve 75 bin TL manevi tazminat talep etti. Ayrıca mahkemenin ihtiyati tedbir kararı vererek kredinin ödemesini durdurmasını da istedi.

banka-atm.jpg

Onay kodu gelmeden birçok transfer yapılmış

Avukat Eminağaoğlu ise Akbank’ın kusurlu olduğunu vurgulayarak, "Bankaların, müşterilerindeki güven ilişkisini bozmadan faaliyetlerini yerine getirmek, her türlü güvenlik sistemlerini kurmak ve korumak yükümlülüğü bulunmaktadır. Davalı tarafından hesabın ele geçirilmesine neden olunması, aynı hesaptan çok kısa aralıklarla müvekkile onay kodu da gelmeden farklı hesaplara birden çok transfer yapılması, her bir işlem için onay kodu istenmemesi, tüm bu durumlar karşısında bankanın ayrıca hesabı bloke etmemesi, diğer bankalarla iletişime geçmemesi, bankanın sorumluluğunu gösterir. Bu durumlar gözetilince müvekkilin kusurundan bile söz edilemez" dedi.

Karar emsal niteliğinde

Akbank, mahkemenin ihtiyati tedbir kararı ile kredi taksitlerinin ödemesini durdurmasına itiraz etse de dün yapılan duruşmada bankanın bu itirazı da reddedildi. Davanın gelecek duruşması ise 23 Ekim’e ertelendi.

dolandiricilik-kredi-karti.jpg

Avukat Ömer Faruk Eminağaoğlu, "BirGün’ün 12 Temmuz tarihinde yayımlanan ‘Banka koruyor, emniyet izliyor!’ başlıklı haberini de mahkeme delil olarak sunduk. Çok fazla mağdur var ve bu karar emsal teşkil ediyor" diye konuştu.

Emniyet dolandırıcılığa karışan IBAN sahiplerini tespit edemiyor

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği Asayiş Suçlarıyla Mücadele Çalıştayı’nın ardından dikkati çeken bir rapor hazırlamıştı.

Emniyetin raporunda, "Bankalar, dolandırıcılık sonucu kendi şubelerinde aktarılan paraya bloke koyulması talebini kanunen hukuki nedenlerle kabul etmemektedirler. Dolandırıcılar yakalanamasa bile mağdurun zarar görmesini engelleme ihtimalini düşürmektedir. Tespit edilmiş, dolandırıcılığa karışan 18 bin IBAN olmasına rağmen IBAN sahiplerinin kimlik bilgilerine erişim sağlanamamaktadır" ifadelerine yer verilmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.