Dolar 2024’ü kaçtan kapatacak? İşte o rakamlar

Dolar 2024’ü kaçtan kapatacak? İşte o rakamlar

Kaynak:Halk TV

OVP'nin açıklanmasıyla birlikte gözler piyasalara çevrildi. Yeni OVP ile birlikte döviz kurlarının hareketlenmesiyle yılsonu dolar tahminleri de ortaya çıktı. Tahminlere göre dolan 2024 yılında yüzde 41.4 oranında artması bekleniyor.

AMİDA HABER - Dün Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın açıkladığı yeni Orta Vadeli Ekonomi Programı’na (OVP) göre, 2025 yılı için doların ortalama 42 TL, 2026’da 44.4 TL ve 2027'de ise 46.9 TL seviyelerine ulaşacağı ifade ediliyor. 2025'te ise yüzde 26.42 oranında artış çekiyor.

Türk Lirası ile Arjantin pesosu

Türk Lirası, bu yıl yüzde 14'ü aşan değer kaybıyla gelişmekte olan ülkeler arasında Arjantin pesosunun ardından en kötü performansı gösteren para birimi oldu. Uzmanlar, Türkiye'nin zorlu ekonomik şartlar altında önümüzdeki dönemde de benzer sorunlarla karşılaşacağını öngörüyor.

2024/06/20/dolar.jpg

Dr. Murat Kubilay, “Kurun nominal olarak artışı kabul edilmiş durumda ancak reel değerlenmede yavaşlama öngörülüyor. 2025 için enflasyon artışının kur artışını geçmesi bekleniyor” açıklamasını yaptı.

2024/08/01/borsa.jpg

Döviz ve enflasyon farkı nasıl kapatılacak?

Ekonomistlere göre döviz talebi, Kur Korumalı Mevduat’ın kaldırılmasıyla artacak. Ancak döviz ve enflasyon arasındaki farkın kapatılması için yeni politikalar devreye girebilir. Bu durum, OVP'nin kur tahminlerinde de dikkate alınmış durumda.

2024/06/10/euro-dolar.jpg

Türk Lirası’ndaki zayıflama

AllianceBernstein Holding LP'nin borç direktörü Christian DiClementi, yüksek enflasyon ve Türk Lirası’ndaki zayıflamanın en az altı ay boyunca TL tahvillerini cazip bir yatırım aracı haline getirmeyeceğini belirtti. “Gevşemeye yönelik siyasi baskılar artabilir, bu da liranın daha da zayıflamasına neden olabilir” ifadesini kullandı.

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.