Emekli maaşında Temmuz zammı bilmecesi: 3 formül var

Emekli maaşında Temmuz zammı bilmecesi: 3 formül var

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın emekli maaşlarının artışına ilişkin Temmuz ayını işaret etti. Açıklamadan sonra Temmuz'da ne kadar zam yapılacağı merak konusu.

AMİDA HABER- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücrette yılın ikinci yarısında zam gündemlerinin olmadığını belirterek, emekliler için Temmuz ayını işaret etti.

Işıkhan, “Temmuz ayında enflasyondan ya da sözleşmeden kaynaklanan farklar emekli aylıklarına yansıtılacak" dedi.

Bu açıklama üzerine uzmanlar Temmuz ayında beklenen emekli maaş artışları ile ilgili 3 formül üzerinde duruyor.

emeklimaass.jpg

Birinci formül: 6 aylık enflasyon farkı

Taban maaş artışında; Ocak ayından Temmuz ayına kadar oluşan 6 aylık enflasyonun yansıtılması söz konusu olabilir. Bu durumda yüzde 15'lik üç aylık enflasyona eklenecek verilerle rakamın yüzde 30'a yaklaşması söz konusu olacak.

İkinci formül: Yıllık enflasyon hesaplanacak

Mayıs ayında yükselmesi ve en tepe noktaya çıkması beklenen enflasyon için Merkez Bankası'nın tahmini yüzde 73 civarında. Buradan yola çıkarak hesaplandığında 6 aylık enflasyonun yüzde 24'ü bulması bekleniyor. Bu durumda taban maaşın da 13-14 bin bandına çıkması söz konusu olabilir.

emekli-maasiii.jpg

Üçüncü formül: Asgari ücret seviyesine çıkarılması

Bu formül genel olarak emekli derneklerinin de talepleri arasında yer alıyor. Eğer bu formül işlerse bu kez taban maaş 17 bin liraya çıkacak ki bu durumda yüzde 70 artış sağlanmış olacak.

En düşük emekli aylığının asgari ücrete çıkarılması yönünde beklentilere cevah veren Işıkhan, "Biliyorsunuz en düşük emekli aylığı 10 bin lira. Zaten temmuz ayında hem enflasyondan ya da sözleşmeden kaynaklanan farklar mutlaka emekli aylıklarına yansıtılacak. Bunun dışında asgari ücrette de herhangi bir ara zam düşünmüyoruz" şeklinde konuştu. (Haber Merkezi)

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.