Ev ve otomobilde doğrulanmış ilan uygulaması başlıyor: Tarihi belli oldu

Ev ve otomobilde doğrulanmış ilan uygulaması başlıyor: Tarihi belli oldu

Kaynak:Ekonomi Servisi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, emlak ve otomobil ilan sitelerinde doğrulanmış ilan dönemi uygulamasının yakında başlayacağını duyurdu. Yeni uygulamayla birlikte hem ilan sayıları düşecek hem de sahte ilanların önüne geçilecek.

AMİDA HABER – Ticaret Bakanı Ömer Bolat, tarafından açıklanan ve Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) olarak adlandırılan uygulamanın 15 Eylül'den itibaren hayata geçeceği belirtildi.

Yeni düzenleme ile, yetkisiz emlakçılar ilan veremezken, sadece MYK 5 veya MYK 4 belgelerine sahip olan emlakçılar mal sahiplerinin yetkilendirmesiyle ilan verebilecek.

2024/07/15/konut-kira.jpg

Ticaret Bakanı sistemle ilgili şu bilgileri verdi: "Gayrimenkul sahibi, gayrimenkulünü ilan sitelerine giriş yaparak kendisi satabilir veya kiraya verebilir. Ayrıca, birinci derece yakınları, yani eşi ve çocuğu da ilan verebilir. Mal sahibinin vekalet verdiği kişiler de ilan verebilecek. Ancak, bir gayrimenkul danışmanına yetki vermek isteyenler, bunu e-Devlet hesapları üzerinden yaparak, mesleki yeterlilik belgesine sahip danışmanın kodunu girerek yetki verecekler."

Uygulama nasıl olacak?

ev-kira-emlak.jpg

15 Eylül’de başlayacak uygulama kapsamında, yılbaşından itibaren tüm ilanlarda doğrulanmış ilan ibaresi görülecek. Yeni düzenlemenin, ilan sayısını yüzde 30-35 oranında azaltması ve sahte ilanların önüne geçmesi bekleniyor. Ayrıca, gerçek rakamların ortaya çıkmasıyla birlikte kira fiyatlarının da düşmesi öngörülüyor.

ilan-otomobil.jpg

Almanya ve Belçika sistemi önerildi

Bakan Bora, Almanya ve Belçika'da uygulanan semt ve bölge bazlı "tavan fiyat kira sistemi"nin Türkiye'de de devreye girmesini önerdi. Bu sistemle, her bölgenin değerlendirme uzmanları tarafından fiyatlandırma yapılacak. Birleşik Krallık'taki benzer sistemin Türkiye'de Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) yetki verilerek uygulanabileceğini ifade etti.

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.