Fırın işçileri kazan kaldırdı: Diyarbakır ekmeksiz kalabilir!

Fırın işçileri kazan kaldırdı: Diyarbakır ekmeksiz kalabilir!

Kaynak:Haber: Hasan Kösen

Diyarbakır Şeyh Sait Meydanı’nda bir araya gelen fırın işçileri, sigortasız ve kölelik koşullarında çalıştırıldıklarını belirterek, iş bırakma uyarısı yaptı.

AMİDA HABERAmed Fırın İşçileri Emek Davası ve DİSK'e bağlı Gıda İş Emek Davası Fırın İşçileri Komisyonu üyeleri, fırın işverenlerini uyardı. Diyarbakır Şeyh Sait Meydanı’nda bir araya gelen fırın işçileri taleplerinin karşılanmaması durumunda işi bırakacaklarını söyledi.

Tüm işçiler adına yapılan açıklamada, üç kez fırın işverenleri uyardıklarını ancak hiçbir geri dönüş almadıkları belirtildi. Fırın işçilerinin günde 12 saatin üzerinde sigortasız çalıştırıldığı, haftalık ve yıllık izinlerinin olmadığına dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bizler 2024 yılında halen kuralsız bir şekilde, sigortasız, yasaların belirlendiği saatlerden çok fazla çalışan, tatil ve izin hakkı olmayan, dinlenme hakkı dahi tanınmayan ve köle gibi çalıştırılan fırın işçileriyiz. Bizler sabahın ilk ışıklarından gece yarılarına kadar halkımıza ekmek üreten fırın işçileriyiz. Bizler ailesine, çocuklarına hasret kalan, bayramlarda ve taziyelerde dahi her gün çalıştırılan fırın işçileriyiz.”

'Haftalık izin hakkı tanınmalı'

firin-iscileri.jpeg

Çalışma koşullarının insani standartlara göre uyarlanmasını isteyen fırın işçileri adına yapılan açıklamada, “Bizler burada fırın işverenlerine sesleniyoruz; yasaya göre 45 saatten fazla işçi çalıştırmak suçtur. Bu ülkede sigortasız işçi çalıştırmak suçtur. Tüm işçilerin sigorta girişleri yapılmalı, ve haftada bir iki gün izinli sayılmalı. Her yıl 24 gün yıllık izin hakkı tanınmalı” denildi.

Ekmek üretimini durdurma uyarısı

firin-iscileri3.jpegÇalışma koşullarının iyileştirilmemesi durumunda üretimden gelen güçlerini kullanarak iş bırakma uyarısında bulunan fırın işçileri, talepleri kabul edilene kadar mücadelelerini sürdüreceklerinin altını çizdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum