Fiyatlar cep yakıyor!

Fiyatlar cep yakıyor!
Diyarbakır'da okul alışverişinin başlamasıyla beklenen yoğunluğun yaşanmadığını belirten kırtasiyeciler, okul malzemelerinin zincir marketlerde satılmasından şikayetçi olurken, vatandaşlar için kırtasiyede satılan ürünler cep yakıyor.

Berivan Kılıç/Hamza Özçelik

Yeni eğitim öğretim yılının başlamasına az bir süre kala velileri okul alışverişi heyecanı sardı. Telaşla kırtasiye ürünlerine yönelen vatandaşlar, ucuz okul eşyası satan kırtasiyeci bulma konusunda hüsrana uğradı. Defterden kaleme birçok kırtasiye malzemesinin yüzde atmış zamlanması vatandaşlar için cep yakıyor. Pahalılıktan dolayı market zincirlerde satılan malzemelere yönelen vatandaşlar, kırtasiyecileri üzdü. Kırtasiye malzemeleri satan Gökhan Yılmaz, zincir marketlerin kırtasiye ürünleri satmasını doğru bulmadığını söyledi. Burada satılan ürünlerin kırtasiye malzemelerine göre daha kalitesiz olduğunu vurgulayan Yılmaz, velilerin kırtasiyeleri tercih etmelerini gerektiğini ifade etti.

Ekonomi kırtasiye ürünlerini yüzde 60 etkiledi

20 senedir kırtasiyecilik işiyle uğraşan Gökhan Yılmaz “Ekonomide yaşanan problem kırtasiye ürünlerini yüzde 60 etkiledi. Geçen sene 500 liraya yapılan alışveriş şuanda 1500 liraya yapılamaz hale geldi. Defter ve kalemlere gelen zamlar en az iki katı oldu. Faber- Castell ürünleri neredeyse hiç satılamaz oldu, geçen sene 40 lira olan bu ürün bu sene 80 lira oldu” dedi.

Zincir marketlere eleştiri

Okul alışverişini marketlerde tamamlayan velilere ‘’ bunlar kırtasiye malzemelerine göre daha kalitesiz, ayrıca kanserojen madde içeriyor buda çocuklara zarar veriyor’’ şekilde uyarılarda bulunan kırtasiyeci Gökhan Yılmaz, marketlerin kırtasiyeciliğin iş olanağını kısıtladığını vurguladı.  Gökhan Yılmaz, “İnsanlar artık okul alışverişi yapmak için kırtasiyeye gelmiyor daha uygun olan zincir marketlere yöneliyor ancak bunlar kırtasiye malzemelerine göre daha kalitesiz ayrıca kanserojen madde içeriyor buda çocuklara zarar veriyor. Zincir marketlerin kırtasiye ürünleri satmaması gerekiyor. Diyarbakır'da defter kitap, kalem satmak kırtasiyecilerin işi market zincirler bu şekilde kırtasiyecliğin iş olanağını kısıtlıyor.  Velilerin zincir market yerine kırtasiyeleri tercih etmesini bekliyoruz” diye konuştu.

‘Fiyatlar geçen seneye göre çok yüksek’

Kırtasiye alışverişine çıkan öğrencilerden Muhammed Kaya ise geçen sene okul alışverişini 300 ile 500 lira arasında tamamladığını belirtirken, velilerden Rukiye Ocak da üç okul öğrencisi yeğeninin olduğunu şuan sadece bir tanesine bin lira ödediğini, fiyatların ise geçen seneye göre çok yüksek olduğunu vurguladı.   5. Sınıf öğrencisi Muhammed Kaya, “Kırtasiye ürünlerinin tamamını yüksek bir fiyata aldım. Geçen sene bütün eksiklerimi 300- 500 arasında tamamladım,  bu sene en az 1000 lira gider genel olarak” şeklinde konuştu. Üniversiteden bu yıl mezun olan Rukiye Ocak ise, “Kırtasiye ürünleri fiyatına gelecek olursak üç tane yeğenim var. Bir tane yeğenim için bin lira alışveriş yaptık. Fiyatlar çok pahalı, bir kitabın fiyatına baktım 50 TL yani gerek yok. Fiyatlar geçen seneye göre çok yüksek. Geçen sene öyle değildi rahatlıkla alıyorduk bir kaleme beş Türk lirası verirdik şimdi bir kalem alıyoruz 50 Türk lirası veriyoruz

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.