Fiyatlar yüzde yüz düştü: Pamuk üreticisi isyanda

Fiyatlar yüzde yüz düştü: Pamuk üreticisi isyanda

Uluslararası piyasalarda geçen yıl pamuğun fiyatı 26 liraya kadar yükselince, Diyarbakır’da pamuk ekimi yüzde 40 arttı. Bu yıl fiyat 12 liraya düştü, 400 bin ton pamuk çiftçinin elinde kaldı.

AMİDA HABER- Uluslararası piyasalarda geçen yıl pamuğun fiyatı 26 liraya kadar yükseldi. Diyarbakır’da başka ürün eken çiftçiler, daha iyi kar elde etmek için bu yıl pamuk ekimine yöneldi. Ekim yüzde 40 arttı. Diyarbakır’da bu yıl 800 bin dönüm araziye pamuk ekildi, 400 bin ton kütlü pamuk elde edildi.

Çiftçi hayal kırıklığı yaşadı

Geçen yıl ki yüksek fiyattan pamuk satıp, gelir elde etmek isteyen Diyarbakır çiftçisi hayal kırıklığına uğradı. Amida Haber’e konuşan Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, “Pamuk geçen yıl çiftçi için gelir getiren bir üründü. Bu yıl, çiftçi pamuğa yöneldi. Ancak fiyat yüzde 100 düştü. Pamuğun şuan kilo başı maliyeti, 16 lira, kilosu 12 lira. Çiftçi 4 lira içerden çalışıyor” dedi.

engin-yeil.jpg

Çukobirlik en fazla 10 ton alacak

Kasım ayında, mazot, gübre, ilaç borcu ödeme tarihi olduğuna dikkat çeken Engin Yeşil, “Fiyat düşük de olsa, çiftçi satmak zorunda, çiftçinin tohum, ilaç, gübre borcu bu ayda başlıyor. Çiftçide nakit para yok, borçlanarak, çarkını döndürüyor” diye konuştu. Diyarbakır’da pamuk alımı yapan Çukobirlik’te de fiyatın aynı olduğunu söyleyen Yeşil, Çukobirlik’in en fazla 10 ton pamuk alacağını, Diyarbakır’da 400 bin ton pamuk üretildiğine dikkat çekti.

‘Destekler arttırılmalı’

Pamuk fiyatlarının dünya borsasında belirlendiğini, hükümetin müdahale edemeyeceğini kaydeden Engin Yeşil, destekler konusunda hükümete seslendi. Yeşil şunları söyledi: “Hükümetin yapacağı daha önce verilen desteği arttırmaktır. Üç yıldır pamuk için kilo başı bin 100 lira destek veriliyor. Enflasyon yükseldi ama bu destek yükselmedi. Desteklemeler yüzde 25-30 artıyor ama gübre ile yakıta yüzde 30 zam geliyor. Pamuğun destek fiyatın kilo başı 3 bin lira olması gerekiyor.” (Haber: Gönül Morkoç)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.