Kira artışlarında başı Diyarbakır çekiyor: İşte çözüm önerileri

Kira artışlarında başı Diyarbakır çekiyor: İşte çözüm önerileri

Kaynak:Zelal Sinayiç

Türkiye’de kiracı ev sahibi anlaşmazlığı sorunu devam ediyor. 2023 yılında en fazla dava açılan illerin başında Diyarbakır geliyor. Avukat Ahmet Olam, kiracı ile ev sahipleri arasındaki sorunların çözümü için dikkat çeken önerilerde bulundu.

AMİDA HABER- Türkiye'de kiralara uygulanan yüzde 25 zam sınırının kaldırılmasının ardından, Tüketici Fiyat Endeksi'ne (TÜFE) göre belirlenen kira artış oranları yüzde 65,7'ye çıkartıldı. Bu durum hem kiracıları hem de ev sahiplerini karşı karşıya kalmasına ve tahliye davalarının artmasına yol açıyor.

İlk 6 ayda 47 bin kira tahliye davası açıldı

2024/05/30/konut-diyarbakirxe.jpg

2022 yılının tamamında kiracı ve ev sahibi arasında 22 bin tahliye davası açıldı. 2023 yılının ilk 6 ayında 47 bin kira tahliye davası açıldı. Yaklaşık 100 bin kadar da kira tespit davası açıldı. 1 Eylül ve Aralık itibariyle başlayan kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk uygulamasıyla ilgili başvuru sayısının 76 bin 780 dosyadan, 32 bin 98’inde tarafların el sıkışarak anlaştı.

İlçelerde kira fiyatları 15 bin TL’yi buldu

Bu kira artışlarından en büyük nasibini alan yerler arasında Diyarbakır da yer alıyor. Diyarbakır ilçelerinde dahi kira fiyatları 15 bin TL’nin üzerine çıkmış durumda. Vatandaşlar bu konuya acil bir çözüm bulunması gerektiğini savunuyor.

Avukat Olam: Arabuluculuk çözüm olmadı

ahmet-olam2.jpg

Diyarbakır Barosuna kayıtlı avukat Ahmet Olam, kiracı ile ev sahipleri arasındaki sorunların çözümü için Amida Haber’e konuştu.

Yüksek kiraların çeşitli sorunlar doğurduğunu belirten avukat Ahmet Olam: “Yüksek konut fiyatları yüksek kiraları da beraberinde getirmektedir. Dava açmadan önce getirilen arabuluculuk sistemi çözüm olmamıştır, beraberinde sorunlar çıkmıştır. Yüksek kiralar ve kiracıların evden çıkmamakta diretmesi nedeniyle tahliye davaları her geçen gün artmakta. Bununla birlikte yargının yükü oldukça ağırlaşmaktadır” dedi.

Olam, sorunların önüne geçilebilmesi için şu önerilerde bulundu:

2024/05/30/konut-diyarbakirieiaea.jpg

İhtiyaç sayısı ile ölçülü ve kura gibi usullere tabi olmaksızın uygun maliyetli Devlet kontrolünde konut yapımı

Kamu bankalarınca konut alımı yapıldığını ispat etme koşulu ile ucuz kredi

Dengesiz fiyat artışına karşı güçlü denetim mekanizması (Ör: Konut kredisi faizi düşürüldü denildiği gibi konut fiyatlarının indirilen faizden daha çok arttığı görülmektedir)

Fahiş kira artışı yapanlara karşı cezai düzenleme

İnşaat malzemelerinde vergi indirimi

Ayrıca Son zamanlarda emlakçıların yönlendirmesi ile kiracılara TBK da tanınan haklar boş alınan ve sonradan doldurulan tahliye taahhütnamesi ile bertaraf edilmeye çalışılmakta olup bu husus kiracı tarafından boş verildiği iddia edilse de sonradan doldurulduğu için ispati istisnalar dışında mümkün olmamaktadır. Bunun sonucunda kiracı ya evi boşaltmak ya da fahiş bir kira artışına maruz kalmaktadır. Bunun önüne geçmek adına noterde verilmeyen tahliye taahhütnamesinin geçerli olmaması gerekir. Başka bir anlatımla adi yazılı şart yerini resmi şekil şartı aranması

Büyükşehirlerde evin ilk kiralanması durumunda iki tane depozitolu amacına aykırı alındığı görülmektedir. Bundan dolayı da kiralamalarda ev sahibine direk depozito ödenmesinin kaldırılması ile muhtemel zararlara karşı taşınmazda oluşabilecek muhtemel zararlara karşı, devlet denetiminde olacak şekilde vadeli hesapların açılarak ilgili hesaba yatırılması”

Haber: Zelal Sinayiç

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.