Kök aylık detayı: 6 milyon emekli sıfır zam alacak

Kök aylık detayı: 6 milyon emekli sıfır zam alacak

Uzmanlar kök aylığı 10 bin TL’nin altında olup aylıkları 10 bin TL’ye tamamlanan emekliler için uyarıda bulundu. Tam 6 milyon emekli bu durumdan etkilenecek.

AMİDA HABER - Emeklilere zam tartışmaları devam ederken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, enflasyon ve sözleşme kaynaklı farkların temmuzda emekli maaşlarına yansıyacağını ancak bunun dışında bir zam yapılmayacağını açıkladı.

Çalışma ekonomisi uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik, emeklileri temmuz ayında bekleyen iki önemli tehlike konusunda uyarıda bulundu.

Prof. Çelik, kök aylığı 10 bin TL altında olan emeklileri bekleyen tehlikeleri sıralayarak, “Kök aylığı 8 bin TL olanlar yüzde 25 zam alırsa 10 bin TL alacak. Zaten aylığı 10 bin TL olduğu için sıfır zam almış olacak’’ dedi.

Yıl başında 7 bin 500 TL olan en düşük emekli aylığı 10 bin TL'ye yükseltilmişti. Kök aylığı 10 bin TL altında bulunan 6 milyonun üzerinde emekli bulunuyor

2024/04/11/emekli.jpg

6 milyon emekli sıfır zam alacak

Birgün’ün haberine göre Prof. Dr. Aziz Çelik, “İşçi ve Bağ-Kur emeklileri yasa gereği temmuz ayında geçmiş 6 aylık resmi enflasyonu (TÜFE) oranında zam alacaklar. Ancak zam emeklilerin kök aylıklarına yapılacak. Halen kök aylıkları 10 bin TL’nin altında olan emeklilerin aylıkları 10 bin TL’ye tamamlanıyor. Aradaki farkı Hazine ödüyor. Eğer yeni bir yasal düzenleme yapılıp tamamlanan en düşük aylık enflasyon kadar artmazsa emeklilerin önemli bir bölümü ya sıfır zam veya resmi enflasyondan bile düşük zam alacak” dedi. Çelik, “Örneğin kök aylığı 8 bin TL olan bir emekli yüzde 25 zam alırsa 10 bin TL alacak. Zaten aylığı 10 bin TL olduğu için sıfır zam alacak. Bu işin kazananı Hazine olacak. Hazine bu emekli için SGK’ye ödeme yapmayacak. Ancak emekli sıfır zam alabilecek” şeklinde konuştu.

2024/04/22/emeklimaass.jpg

Aylıklar arasındaki uçurum artacak

Emekli aylıkları arasında uçurumun daha da artacağını ifade eden Prof. Dr. Çelik: “Memurlara yapılan ilave ödeme memur emekli aylıklarına yansıtılmadığı için memur maaşları ile memur emekli aylıkları arasındaki uçurum daha da artacak. Bunların çözümü var mı? Elbette var. Hükümet yasal düzenleme yoluyla bunun önüne geçebilir ve memurlar ile memur emeklilerinin resmi enflasyonun altında kalmasını engelleyebilir. İlave ödemeyi emekli aylıklarına yansıtabilir. Yaparlar mı? Sanmam. Kemer sıkma politikası buna pek müsait değil. Erken uyarı yapmış olayım. Kısacası temmuz ayında emekliler iyi haberler beklemiyor.” dedi. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.