Maliyetler arttı, UNESCO listesindeki Hevsel’de verim düştü

Maliyetler arttı, UNESCO listesindeki Hevsel’de verim düştü

Diyarbakır’da UNESCO koruması altındaki Hevsel Bahçeleri’nde 8 bin yıldır devam eden tarımda, maliyetler arttı, verim yarı yarıya düştü.

AMİDA HABER - Diyarbakır'da 8 bin yıllık geçmişe sahip olan ve 2015’te UNESCO Dünya Miras Listesi’ne eklenen Hevsel Bahçeleri’nde tarım yapanlar kan ağlıyor. Dicle Nehri kıyısındaki 700 hektarlık alanda, tarım yapanlar artan maliyetlerden şikayetçi.

hevsel-bahceleri-tarim3.jpeg

Mazot, ilaç ve diğer girdilere gelen zamlardan dolayı Diyarbakır’ın sebze deposu konumundaki Hevsel Bahçeleri’nde verim yarı yarıya düştü.

‘Tek geçim kaynağımız burası’

hevsel-bahceleri-tarim1.jpeg

Amida Haber’e konuşan çiftçiler, hem UNESCO’nun hem de yetkililerin duruma el atmasını istedi. Atalarının da Hevsel Bahçeleri’nde tarım yaptığını belirten Süleyman Oğuz, “Geçen seneye oranla verimler çok düştü. Mazot belimizi kırdı. İlaç fiyatları çok pahalı. Adım başı para ödüyoruz. Biz buraya raf ömrü kısa olan ürünler yetiştiriyoruz. İhtiyaç olmazsa, çöpe atsam dahi benim o gün, o ürünü biçmen gerekiyor. Gider maliyeti çok fazla, gelir ve gider ancak dengeleniyor” dedi.

‘Belediye ilaç desteğini kesti’

hevsel-tarim.jpeg

64 yaşındaki başka bir çiftçi ise, yarım asırdır Hevsel’de tarım yaptığını, geçimini buradan sağladığını belirterek şunları söyledi: “Eskiden belediye ilaç desteği veriyordu. Bundan 20 yıl önce hem tarım hem de belediye ilaçlama desteğini kesti. Sinekler bitkilere büyük hasar veriyor. Bu yüzden çoğu ürünümüz çürüyor. Sineklerden kaynaklı, yazları buraya maskesiz geremiyoruz. Bir diğer etken ise Hevsel bahçelerine akan kirli suyun kesilip yerine temiz suyun gönderilmesi. Temiz sudaki kılçıklar bitkilere zarar veriyor. Bu yüzden verim çok düştü. Verimden biraz kâr etmek için elde ettiğimiz ürünleri eşimle beraber pazarda ürünleri kendimiz satıyoruz.”

‘Ektiğim ürünler ancak bize yetiyor’

hevsel-bahceleri-tarim2.jpeg

4 yıl önce Hevsel Bahçelerinden tarla alan Abdurrahman Akyüz, tüm gününü tarlada geçiriyor. Akyüz: “Şeker hastasıyım, günümün tamamını burada geçiriyorum ve bana çok iyi geliyor. Burada domates, biber, yeşillik ve mısır ekiyorum. Ektiğim ürünler sadece kendi ihtiyaçlarımızı karşılıyor. Fazla olsa satardım fakat ancak bize yetiyor” dedi. (Zelal Sinayiç)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.